Ce este infertilitatea, despre inghetarea embrionilor si importanta embriotransferului – cu Dr. Diana Mihai

 
 
 
 

Ce este infertilitatea

Infertilitatea este definită drept lipsa apariției unei sarcini după 1 an de contact sexual neprotejat (dacă pacienta are sub 35 de ani) sau după 6 luni (dacă pacienta are peste 35 de ani). Poate fi primară (pacienta nu a avut niciodată o sarcină) sau secundară (dacă pacienta a avut în trecut o altă sarcină, indiferent dacă a fost dusă la termen sau nu). Poate fi cauzată de o patologie a aparatului masculin (în 30% din cazuri), o patologie feminină (în 30% din cazuri), o patologie atât la partenerul masculin cât și la partenera feminină (în 30% din cazuri), sau o infertilitate idiopatică – cu o cauză inexplicabilă (în 10% din cazuri).

 

Ce reprezintă Reproducerea Umană Asistată

 

Reproducerea umană asistată (RUA) reprezintă orice procedură care are drept scop obţinerea unei sarcini și implică manipularea ovocitelor sau a spermatozoizilor in vitro (în afara corpului uman). De asemenea, RUA include şi tehnicile speciale de diagnostic preimplantațional, maturarea in vitro a ovocitelor, ecloziunea asistata a ovocitelor (assisted hatching), donarea de gameţi, donarea de embrioni, mame surogat, etc.

 

În infertilitate, după cum am spus, pot exista diverse patologii ale organismului matern (hormonale, anatomice sau ce țin de ovulație sau de calitatea ovocitelor etc) asociate sau nu cu patologii masculine. Există, de asemenea infertilitate doar de cauză masculină sau infertilitatea idiopatică și în funcție de aceste cauze se stabilește protocolul de tratament. Foarte schematic, dacă patologia este strict masculină, se poate recurge la inseminare intrauterină. Dacă patologia este feminină (trompe nepermeabile, rezervă ovariană redusă etc ), patologie strict masculină dar severă sau o patologie combinată, de obicei se recomandă FIV sau ICSI, ambele implicând extragerea ovocitelor în afara corpului pacientei și punerea lor în laborator în contact cu spermatozoizii.

Principiul de bază al tratamentului, pe scurt, este reprezentat de folosirea unor produse medicamentoase ce modifică nivelurile hormonale din organismul matern și determină și controlează procesul de creștere a foliculilor ovarieni și de maturare a ovocitelor ce vor rezulta din acești foliculi. Ovocitele extrase apoi prin puncționarea transvaginală a ovarelor sub anestezie, vor fi puse în laboratorul de embriologie în contact cu spermatozoizii  și vor rezulta un număr de embrioni (în vârstă de 3zile) sau blastociști (5 zile). Fertilizarea se poate face clasic, numită fertilizare in vitro (FIV) sau prin injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului (ICSI). Ajunsă în acest moment, pacienta, sub îndrumarea medicului curant și a embriologului, are următoarele opțiuni: transferul unui embrion/ blastocist proaspăt (fresh) sau crioprezervarea tuturor acestora și transferul lor în cicluri ulterioare.

Tehnicile de reproducere asistată (ART) implică, în general, transferul unui embrion proaspăt (ET) în timpul ciclului de hiperstimulare ovariană controlată (COH) și ulterior transferul a unul sau a mai multor embrioni crioprezervați (înghețati și apoi decongelați) (FET)  în ciclurile următoare. 

Ce este tehnica ”freeze-all”

 

S-a demonstrat faptul că tratamentul de hiperstimulare ovariană, cu efecte pozitive asupra ovarelor, are însă în același timp un impact negativ asupra mediului endometrial uterin, care poate afecta procesul de implantare sau dezvoltarea sarcinii. Astfel, a fost luată în considerare o strategie „freeze-all” de către numeroase clinici din întreaga lume. Ce reprezintă practic această strategie? Înghețarea tuturor embrionilor rezultanți și transferul lor pe rând, în următoarele cicluri, lăsând organismul matern să “se refacă” după hiperstimularea ovariană. Deci, abordarea “freeze-all” constă în 2 pași și poate fi schematizata astfel: în primul ciclu menstrual se pune accentul pe ovare: stimulare ovariană, dezvoltarea foliculilor și a ovocitelor, puncție, recoltarea ovocitelor. În pasul 2, în următorul ciclu, se pune accentul pe uter: dezvoltarea și analiza endometrului, îmbunătățirea și monitorizarea locului unde se va implanta sarcina.

Importanța embriotransferului

 

În infertilitate, un eveniment de maximă intensitate emoțională este reprezentat de momentul embriotransferului, transferul embrionului rezultat în uterul mamei. Majoritatea cuplurilor speră că acesta este momentul în care lupta lor a ajuns la final și vor află că sunt părinți. Din păcate însă, în medie, doar 1 din 3 embriotransferuri va ajunge la nașterea unui făt viu (36%). Este un subiect interesant, deoarece și cuplurile dar și noi că medici, resimțim involuntar dezamăgire în momentul în care după transferul embrionului nu se obține o sarcină

Mai multe despre infertilitate pe pagina de infertilitate.

___

Faceti o programare la Ladies Excellence Clinic by Dr. Diana Mihai pe Bd. Dacia nr.19, Piata Romana, Bucuresti.

Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?