Ce sunt ovarele micropolichistice? Tipuri, cauze, simptome, tratamente, sarcina – cu Dr. Diana Mihai
OVARELE MICROPOLICHISTICE
- Tipuri
- Cauze
- Simptome
- Diagnostic
- Riscuri
- Sarcina si OMPC
- Tratament
În ciuda numelui, sindromul ovarului micropolichistic (SOMPC) nu are nicio legătură cu chisturile de la nivelul ovarelor. SOMPC este un cumul de semne și simptome, principala caracteristică fiind afectarea ovulației, ceea ce duce la un exces de androgeni. Consecințele vor fi căderea părului, hirsutismul (pilozitate în exces) și acneea. Acest diagnostic este pus într-un procent de 5-10 la femeile de vârstă fertilă.
Sindromul ovarelor micropolichistice (SOMPC) este caracterizat de prezența a cel puțin două dintre următoarele semne obiective:
- Ovare polichistice evidențiate prin examenul ecografic;
- Niveluri ridicate de hormoni masculini;
- Lipsa ovulației
Tipurile de OMPC:
1. TIPUL INSULINO-REZISTENT.
Studiile arată că 70% dintre femeile diagnosticate cu OMPC au rezistență la insulină, adică sindrom metabolic sau prediabet, acesta fiind cel mai comun tip de OMPC. Există câteva teste specifice care arată dacă vă încadrați în acest tip, pe care medical dumneavoastră vi le va recomanda să le faceți. Cel mai bun mod de a ține sub control acest tip de diagnostic sunt dieta, exercițiile fizice, scăderea ponderală atunci când este cazul și suplimentele alimentare.
2. TIPUL INDUS DE ANTICONCEPȚIONALE
Tipul indus de anticonceptionale este caracterizat de cicluri menstruale regulate înainte de inceperea tratamentului cu pilule contraceptive, acnee. În acest caz sunt recomandate de asemenea o serie de analize de sânge (Ex: LH, Prolactina) și suplimente alimentare (extracte de bujor, lemn dulce), bineînțeles administrate doar la recomandarea medicului.
3. TIPUL INFLAMATOR
Tipul inflamator apare în urma perioadelor prelungite de stres, expunerii la toxine din mediu, permeabilitate intestinală și alimente inflamatorii (glutenul). Inflamația este o problemă pentru SOMPC, deoarece împiedică ovulația, perturbă receptorii hormonali și stimulează androgenii suprarenali. Pot să apară infecții recurente, dureri de cap, dureri articulare sau afecțiuni ale pielii, analizele de sânge arată creșterea biomarkerilor inflamatori, deficiența de vitamina D, C-RP crescut, anticorpi tiroidieni sau anticorpi pentru gluten.
Specifice acestui tip sunt absența ovulației, modificări ale receptorilor hormonali.
Recomandările sunt reducerea stresului și expunerii la toxine de mediu, eliminarea alimentelor inflamatorii precum grâul, lactatele și zahărul, administrarea suplimentelor cu zinc, probiotice, magneziu . Îmbunătățirea este lentă și treptată pe parcursul a 6-9 luni.
4. TIPUL ADRENAL
Tipul adrenal reprezinta 10% din cazuri și este caracterizat de niveluri de androgeni crescute.
5. Cauza necunoscută
Cauza necunoscuta în care sunt excluse cele 4 tipuri principale și vor fi cautate cauze excepționale: deficitul de iod, lipsa de zinc (femeile vegetariene), lipsa amidonului, îndulcitori artificiali din dietă, dieta bazată pe alimente din soia, etc.
Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt foarte bine cunoscute, dar s-a demonstrat că ar fi legate de anomalii ale nivelului de hormoni. Cele mai frecvente cauze sunt rezistența la insulină, dezechilibrul hormonal, cât și cauza genetică. Sindromul ovarelor micropolichistice este o situație medicală frecventă în rândul femeilor ajunse la vârsta fertilității, ovarele nu mai funcționează normal, există in fiecare ovar afectat mulți foliculi care pot avea dimensiuni de până la 8mm. SOMPC împiedică eliberarea ovulelor, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc, deci, pe intervalul de timp aferent sindromului se poate instala infertilitatea. Factorii genetici sunt tot mai des incriminați pentru SOMPC, s-a dovedit că există o prevalență de 5-6 ori mai mare la rudele de gradul I, iar 70% din cazuri par a fi genetic transmise.
SOMPC a fost descris în 1935 de către Stein și Leventhal ca fiind o afecțiune prezentă la 8 – 20% dintre femeile tinere. Este prima cauză de tulburare de ciclu menstrual si dacă în trecut această afecțiune se trata chirurgical, prin rezecția cuneiformă a ovarelor, astăzi pacientele beneficiază de diverse metode de tratament.
Simptomele SOMPC
Simptomele SOMPC de cele mai multe ori devin evidente până la vârsta de 20 ani. Acestea sunt variate, de la simptome severe, ușoare, până la lipsa completă a acestora.
Cele mai frecvente simptome sunt menstruațiile neregulate sau lipsa completă a menstruațiilor, infertilitate sau obținerea cu dificultate a unei sarcini, creșterea în exces a părului cât și subțierea sau căderea părului, creștere în greutate, acnee.
Diagnosticul
Diagnosticul va fi stabilit de medicul ginecolog, după o serie de analize și investigații. În diagnosticarea SOMPC trebuie excluse alte posibile cauze (Sindromul Cushing, Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale, Tumori suprarenaliene) și prezența a minim doua criterii dintre următoarele este obligatorie:
- Tulburări de ciclu menstrual cu cicluri anovulatorii;
- Aspectul ecografic specific al ovarelor, cu prezența a minim 10 foliculi dispuși la periferia ovarului (aceștia sunt blocați, nu vor crește);
- Semne clinice (acne, hirsutism, alopecie) sau Biochimic (creștere testosterone total, androstendion).
Riscurile OMPC:
Riscurile asociate ovarelor micropolichistice: diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, niveluri ridicate ale colesterolului, modificări de dispoziție până la depresie, obezitate, apnee în somn, dificultate în conceperea unei sarcini. Cel mai important pas este ca pacienta sa mearga la medical ginecolog la primele semne, afecțiunea să fie diagosticată și tratata corespunzător. În acest fel, cele mai multe femei duc o viață absolut normal și pot obține și o sarcină.
Sarcina.
Din cauza dezechilibrelor hormonale, în cazul femeilor diagnosticate cu SOMPC, ovulația nu se produce. În consecință, multe dintre aceste femei întâmpină dificultăți în conceperea unei sarcini. Sunt recomandate tratamente care au rol de stimulare a ovulației, personalizate în funcție de nevoile fiecărei paciente. La polul opus se află femeile care reușesc să rămână însărcinate, însă din cauza dezechilibrelor hormonale sunt susceptibile de avort.
Tratamentul
Tratamentul în cazul SOMPC nu va trata complet afecțiunea, însă va ține sub control simptomele. Sunt recomandate schimbarea stilului de viață cu exerciții fizice regulate, pierderea în greutate atunci când este cazul, anticontraceptive. Tratamentul este în principal simptomatic. Indiferent dacă se dorește tratamentul hiperandrogenismului, al oligomenoreei, sau al problemelor de fertilitate, prima linie de tratament în SOMPC este schimbarea stilului de viață, cu activitate fizică regulată și scădere ponderală.
- Scăderea ponderală: obezitatea abdominală exacerbează insulinorezistența și severitatea simptomelor. Din fericire și reversul e adevărat, astfel că pierderea a peste 5% din greutatea corporală va duce la ameliorarea hirsutismului și acneei, reluarea menstrelor și a ovulației.
- Hirsutismul și acneea: pe lângă scăderea ponderală se asociază un antiandrogen, de exemplu Spironolactonă cu dministrare zilnică și apariția de îmbunătățiri după 3-9 luni. Dacă acestea nu apar, se pot asocia alți antiandrogeni (flutamidă sau finasteridă). Utilizarea ACO este utilă în încetinirea simptomelor, iar odată cu stoparea acneei sau a hirsutismului, metode dermatocosmetice pot fi utilizate pentru ameliorarea aspectului. Metformin-ul, un agent antidiabetic bine cunoscut, este capabil și de reducerea hirsutismului și este astfel, obligatoriu de asociat în SOPC după diagnosticarea insulinorezistenței.
- Infertilitatea: A. Scăderea ponderală de minim 5% din greutatea corporală ajută la reluarea chiar și spontană a ovulațiilor și duce la scăderea ratei avorturilor spontane. Metformin administrat zilnic crește frecvența ovulațiilor prin reducerea insulinei și a concentrațiilor androgenilor. Clomifen Citrat este prima linie de tratament pentru inducerea ovulației la pacientele cu SOMPC. Gonadotropine în doză mică administrate pentru obținerea ovulației, dar evitarea dezvoltării multifoliculare și a sarcinilor multiple. Declanșarea ovulației se face cu gonadotropină corionică umană atunci când avem un folicul de peste 17 mm.
- Drilling ovarian laparoscopic: s-a dovedit eficient în restabilirea ovulației și creșterea ratei de sarcină în special la pacientele cu greutatea normală și valori mult crescute de LH, sau pentru paciente cu rezistență la stimularea cu CC.
- Fertilizare in vitro atunci când toate metodele de mai sus nu au dus la obținerea de sarcină.
Cu diagnosticul corect și tratamentul instituit de către medic, femeile cu SOMPC reușesc să controleze acest diagnostic, să ducă o viață normală și chiar reușesc să obțină sarcini.
Articol realizat de Dr. Diana Mihai si Dr. Diana Cristina Pomana
Programeaza o consultatie la Ladies Excellence Clinic by Dr. Diana Mihai, pe Bd. Dacia nr. 19, (Piata Romana), Bucuresti
Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?
Despre Atrofia Vaginala Previous Next Ce reprezintă atrofia vaginală ? Este o afecțiune a mucoasei vaginale, ce apare ca urmare a dezechilibrului hormonal și în special cauzată de reducerea …
Rectocelul, Cistocelul, se pot trata prin laser? Ce reprezinta rectocelul si cistocelul si care sunt simptomele acestora? Acestea reprezinta modificari ale peretelui vaginal. Uterul si vaginul au ca “vecini” vezica …
Testimoniale de la pacienta dupa labioplastie cu Dr. Diana Mihai Consider ca atunci cand esti pregătită psihic sa faci o astfel de intervenție, tot ceea ce iti mai trebuie ca …
Incontinenta urinara la femei si cum o poti trata – cu Dr. Diana Mihai Incontinenta urinara la femei si cum o poti trata Incontinenta urinara la femei este o afectiune …