Celulele stem în Ginecologi, interviu cu Dr. Diana Mihai

Celulele stem, aceste mici eroine, au aplicabilitate mai nou şi în ginecologie datorită capacităţii uimitoare și unice de a se transforma în diferite tipuri de celule specializate din organismul nostru. Ele au devenit un subiect de mare interes și cercetare și în domeniul ginecologiei, datorită potențialului lor de a revoluționa tratamentele și terapiile pentru diferite afecțiuni ginecologice.

Ele deschid uși către tratamente mai eficiente și le oferă femeilor șansa de a-și împlini visurile și de a trăi vieți mai sănătoase și fericite. Iată câteva dintre transformările produse de celulele stem în ginecologie!

  1. Terapia cu celule stem în infertilitate: celulele stem pot fi utilizate pentru a trata infertilitatea feminină. Pentru femeile care se confruntă cu probleme de fertilitate, celulele stem au deschis uși către posibilitatea de a deveni mame. Ele pot fi utilizate în tratamentul infertilității pentru a ajuta la regenerarea țesuturilor ovariene și la restabilirea funcției normale a ovarelor. Acest lucru poate ajuta femeile care au luptat ani de zile cu infertilitatea și au visat la un copil. Ele pot fi preluate din țesuturi precum măduva osoasă sau țesutul adipos și injectate în ovare pentru a stimula dezvoltarea foliculilor și pentru a crește șansele de concepție.
  2. Reconstrucția țesuturilor: în cazul pacientelor care au suferit o intervenție chirurgicală, cum ar fi o histerectomie sau o mastectomie, celulele stem pot fi utilizate pentru a ajuta la regenerarea țesuturilor afectate. Aceasta poate îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea generală a pacientei, un lucru care nu este doar un aspect cosmetic, ci are un impact profund asupra stimei de sine și a calității vieții pacientelor. Ele se simt din nou complete, încrezătoare și capabile să trăiască viața la întregul potențial. Este o eliberare a suferinței și o reîntoarcere la normalitate.
  3. Mai mult, celulele stem pot juca un rol important în abordarea problemelor legate de menopauză. Ele pot fi utilizate pentru a restabili funcția hormonală și pot ajuta la gestionarea simptomelor neplăcute, cum ar fi bufeurile și schimbările de dispoziție.
  4. Pentru ovare pot fi folosite în afecțiuni din zona insuficiență ovariană prematură, adică când există o situație în care rezerva ovariană este scăzută, dar menopauza nu este instalată încă.
  5. De asemenea, pot fi utilizate în situația în care pacienta are un endometru subțire sau după sindromul Asherman,o boală rară care apare atunci când țesutul cicatricial se formează și se acumulează în interiorul uterului. Când se instalează sindromul Asherman, țesuturile cicatriciale sau aderențele se depun în interiorul uterului și spațiul din uter se micșorează, ceea ce poate duce la infertilitate sau alte afecțiuni.

Chiar dacă cercetarea cu privire la celulele stem în ginecologie este în continuă dezvoltare, progresele sunt promițătoare. Este important să menționăm că utilizarea celulelor stem în acest domeniu este în continuă dezvoltare și cercetare, iar aceste terapii pot fi disponibile în viitor pentru a trata o gamă mai largă de afecțiuni și probleme de sănătate feminină. Celulele stem au revoluționat domeniul ginecologiei și au adus speranță în viețile multor femei. Aceste mici dar puternice comori biologice, pot face minuni în tratamentul unor afecțiuni ginecologice grave.

Este întotdeauna recomandabil să discutați cu un specialist în ginecologie pentru a afla mai multe despre opțiunile disponibile în tratamentul specific. Dr. Diana Mihai, medic specialist obstetrică – ginecologie, Membru Fondator și Președinte SREG (Asociația Română de Estetică Ginecologică și Medicină Regenerativă), Vice Președinte IASRM (Internaţional Association of Stem Cell and Regenerative Medicine) și Fondator Ladies Excellence Clinic, este unul dintre medicii aflați în România la dispoziția pacientelor care au nevoie de suport în domeniul ginecologiei.

Este important să înțelegeți că tratamentul nu este un remediu garantat pentru fiecare boală. Pacientul poate fi refuzat din diferite motive. Eficacitatea terapiei pentru o anumită boală depinde de mai mulți factori: durata bolii, vârsta pacientului, existența unor afecțiuni cronice, predispoziția ereditară, stilul de viață, etc.

Acest articol a fost preluat de pe https://famost.ro/celulele-stem-in-ginecologie-cu-dr-diana-mihai/

Mai multe articole din categoria: Ginecologie