CHIRURGIA LA PACIENTELE INFERTILE CU ENDOMETRIOZĂ – CÂND ESTE CU ADEVĂRAT NECESARĂ?
La acest articol au contribuit:
Diana Mihai 1,2 , Andreea Velișcu 1,2 , Diana Comandașu 1,2 , Alina Elena Bordea 1 , Mihaela Cosma 1 , Ciprian Coroleucă 1,2 , Claudia
Mehedințu 2,3 , Costin Berceanu 4 , Elvira Brătilă 1, 2
Reprezentanti ai spitalelor:
1 Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, București, România
2 UMF Carol Davila, Departamentul de Obstetrică Ginecologie, București, România
3 Spitalul Clinic ”Nicolae Malaxa”, Departamentul de Obstetrică Ginecologie, București, România
4 UMF Craiova, Departamentul de Obstetrică Ginecologie, Craiova, România
1.INTRODUCERE
Pacientele cu endometrioză prezintă un risc ridicat de infertilitate, prin posibila afectare a tuturor componentelor sistemului reproductiv. Endometrioamele ovariene distrug rezerva foliculară, inflamația peritoneală modifică peristaltismul tubar și creează aderențe care afectează permeabilitatea tubară și totodată implantarea embrionului s-a observat a fi afectată. Chirurgia poate crește rata de sarcini (PR) sau din contră, poate determina insuficiența ovariană prematură (POF). Întrebarea este: când creștem PR prin intervenție chirurgicală și când primul pas ar trebui să fie reproducerea umană asistată (ART)?
2.MATERIALE ȘI METODE
Review al studiilor internaționale și al ghidurilor societăților de reproducere umană.
3.REZULTATE
Principala indicație a tratamentului chirurgical este durerea asociată cu endometrioza. Este recomandată laparoscopia. În cazul endometriozei minime – ușoare, adezioliza și atât ablația cât și și excizia leziunilor peritoneale îmbunătățesc calitatea vieții pacienților și PR spontan (PR cumulativ postoperator a fost de 87% la 36 de luni după tratamentul cu vaporizare cu CO2 și 71% după electrocoagularea monopolară). Chirurgia pare să sporească succesul ART, de asemenea, cu rate de implantare IR mai mari, de PR și ratele de nou-născuți vii LBR, dar tratamentul laparoscopic nu este recomandat înainte de ART dacă pacienta este asimptomatică. Ablația nervului uterosacral nu este recomandată.
În cazul unui endometriom mai mare de 3 cm, chistectomia reduce durerea pelvină mai mult decât drenajul sau laserul cu CO2 (în special dismenoreea). Chirurgia nu îmbunătățește PR (spontan sau prin ART) și are un risc mare de pierdere a funcției ovariene și ar trebui efectuată numai pentru a îmbunătăți durerea și accesul la foliculi.
În endometrioza profundă, chirurgia reduce semnificativ durerea asociată: dispareunia, dismenoreea și durerea non-menstruală. Sunt recomande excizia leziunilor rectovaginale, rezecția colorectală, excizia leziunilor vezicii urinare sau ureterului, însă rata de recurență este de 5-25%, rata complicațiilor este 2,1% intraoperator și de 13,9% total postoperator. Atunci când nu există alți factori de infertilitate, chirurgia îmbunătățește, de asemenea, PR spontan în endometrioza moderată și severă (SPR 57-69%). Dacă se recomandă ART, intervenția chirurgicală a endometriozei profunde nu îmbunătățește PR.
Utilizarea celulozei regenerate oxidate și nu a icodextrinei poate fi eficientă în prevenirea formării aderențelor postoperatorii. Terapia hormonală postoperatorie nu îmbunătățește rezultatul intervenției chirurgicale și este ineficientă în îmbunătățirea fertilității, dar împiedică recurența și prelungește intervalul fără simptome.
4.CONCLUZII
Indicația intervenției chirurgicale ar trebui să respecte recomandările standardizate ale ghidurilor internaționale.
Cuvinte cheie:
endometrioză, infertilitate, chirurgia endometriozei, endometrioză profundă
Dr. Diana Mihai