Chisturile ovariene: ce sunt, de cate feluri, simptome, complicatii, tratament

Chisturile ovariene sunt foarte frecvente iar acest diagnostic sperie pacienta, insa de multe ori mai mult decat este cazul. Apar la femeile de toate varstele si 80% dintre femei vor dezvolta pe parcursul vietii un chist ovarian.

Medicul trebuie sa ii explice pacientei la finalul consultatiei daca chistul de care i-a spus este unul anormal sau doar unul functional. Trebuie sa stim ca pe de o parte chisturile functionale apar dupa procesul natural de ovulatie si ele se vor resorbi spontan sau sub tratament medicamentos, insa totodata sa avem in minte faptul ca cancerul ovarian este o patologie severa, greu tratabila si cu rata mare de deces, astfel incat excluderea lui este extrem de importanta.

Despre mine: sunt medic specialist OG, imi fac doctoratul in domeniul infertilitatii si tehnicilor de reproducere umana asistata si totodata sunt Vice Presedinte a Societatii Internationale de Celule Stem si Medicina Regenerativa si imi termin masteratul in Medicina Traditionala Chineza.

Ce este un chist ovarian?
Este o formatiune localizata la nivelul ovarului, cel mai frecvent este un saculet cu lichid, dar poate acea si altfel de continut despre care vom discuta imediat.

Toate chisturile necesita interventie chirurgicala? NU. In primul rand trebuie sa stiti ca avem 2 tipuri de chisturi:

Chisturi FUNCTIONALE, sa le spunem Normale
Si Chisturile ANORMALE

CHISTURI FUNCTIONALE – apar pe parcursul unui ciclu menstrual normal si nu afecteaza fertilitatea si apar inclusiv la femeile sanatoase. Ca sa intelegeti mai bine aparitia chisturilor functionale, trebuie sa clarificam intai ce este CM (CICLUL MENSTRUAL). Nu este sinonim cu “menstruatia” care reprezinta perioada de sangerare lunara. CM Reprezinta perioada de la prima zi de sangerare menstruala pana la urmatoarea prima zi de sangerare menstruala.

Are 3 etape: 1:faza foliculara (care cuprinde faza de menstruatie si faza de crestere si maturare a foliculilor); 2:faza ovulatorie (cand foliculul se rupe se elibereaza ovocitul si pacienta poate ramane insarcinata); 3:faza luteala (cand se secreta progesteron de catre foliculul transformat in corp galben pentru a oferi suport eventualei sarcini; aceasta faza se termina cand spare urmatoarea menstruatie).

CHISTUL FOLICULAR: in primul rand sa nu numim FOLICULUL DOMINANT normal un chist si sa il tratam. Ovarele au mici saculeti cu lichid numiti foliculi. La ovulatie un folicul creste (deci se umple suplimentar cu lichid) apoi se rupe si elibereaza ovocitul si este un proces normal. Acest folicul are aproximativ 2 -2.5 centimetri. Daca in schimb este mai mare, de obicei suspicionam faptul ca ovulatia nu s-a produs si foliculul a crescut suplimentar si astfel a devenit un CHIST FOLICULAR.

CHISTUL LUTEAL: Daca insa ovulatia s-a produs, foliculul s-a transformat in CORP GALBEN, scopul lui fiind de a secreta progesteron pentru a oferi suportul unei eventuale sarcini. Daca sarcina nu are loc, corpul galben se descompune si dispare. Uneori, el nu dispare ci se umple cu lichid sero-sanguinolent, luand denumirea de CHIST DE CORP GALBEN sau CHIST LUTEAL. Dispare spontan in cateva saptamani pana la 3 luni chiar.

CHISTUL HEMORAGIC: Saculetul in care era ovocitul, dupa ovulatie, cand foliculul se rupe si elibereaza ovocitul, poate insa sa mai creasca prin acumulare suplimentara de sange- astfel apar chisturi hemoragice. Acestea trec spontan sau cu tratament (antiinflamator si ACO – pun in repaus ovulatia). In cazul in care acesta creste si pacienta prezinta simptome precum durere intensa, sangerare sau stare lipotimica chiar iar analiza de sange (hemoleucograma) arata scaderea hemoglobinei (semn al unei sangerari active) se impune interventie chirurgicala de urgenta.

CHISTURI PATOLOGICE

OMPC (ovare micropolichistice): aici nu avem chisturi ci un aspect chistic al ovarului, prin prezenta a multipli foliculi antrali, de obicei cam peste 12-20 pe fiecare ovar. Acesti foliculi sunt dispusi in special radial, la periferia ovarului. Putem avea ovare cu aspect OMPC (si fara simptome) sau sindorm OMPC. Cand pacienta cu acest tip de ovare prezinta simptome, cel mai frecvent sunt legate de lipsa ovulatiei: CM neregulate, amenoree, dezechilibre hormonale, infertilitate, dar si hirsutism, acnee si tulburari a metabolismului glucidic si rezistenta la insulina. Exista multi foliculi insa acestia sunt imaturi. Ei cresc dar insuficient pentru a produce ovulatia si astfel femeia nu poate ramane insarcinata. Lipsind ovulatia, nu se mai produce Progesteron si astfel nu mai apare menstruatia. De aceea ca si prim pas pentru a declansa sangerarea menstruala, femeile cu OMPC stiu, ca li se prescrie Progesteron (Duphaston de obicei). Insa acest produs determina menstruatia nu si ovulatia.
Chist dermoid sau teratom – este o formatiune la nivelul ovarului cu continut mixt : sebum, par, tesut epitelial, dinti chiar. Are origine embrionara, din viata intrauterina. Daca dimensiunea este mica si nu determina simptome, el poate fi operat imediat sau monitorizat anual prin ecografie. Nu afecteaza fertilitatea.
Chist endometriozic in schimb afecteaza fertilitatea. Endometrioza reprezinta prezenta tesutului endometrial inafara uterului. Exista mai multe teorii prin care aceasta patologie apare, dar cel mai des acceptata este teoria menstruatiei retrograde- la menstruatie o parte din sangele menstrual nu iese prin vagin ci se elimina prin trompe in cavitatea pelvina. Acolo se poate implanta la nivelul organelor din zona: ovare, intestine, vezica urinara etc. Determina infertilitate prin mai multe mecanisme: afectarea ovulatiei si rezervei ovariene, afectarea trompelor, determinarea unei stari inflamatorii intense locale ce este toxica atat pentru ovare cat si pentru embrionii care se formeaza sau pentru spermatozoizi. Chisturile endometriozice se recomanda a fi operate daca au cel putin 4-5 cm si daca pacienta isi doreste o sarcina si are simptome, deoarece endometrioza este o patologie progresiva si cronica ce va recidiva in cel putin 40% din cazuri si se doreste ca operatia sa fie unica si nu repetata la cativa ani si recomandata in momentul optim. Inainte de operatie insa trebuie evaluat intrregul pelvis atent prin Ex Clinic, Eco tv si RMN cu protocol de endometrioza, deoarece de multe ori exista si alte leziuni profunde endometriozice ce vor trebui tratate chirurgical concomitent- la nivelul ansrlor intestinale, colonului, vezicii urinare, ureterelor etc. Daca pacienta nu doreste o sarcina se recomanda un tratament care sa puna ovarele in repaus si astfel sa tina endometrioza pe loc pana in momentul sarcinii, cel mai frecvent acest lucru se realizeaza la pacientele tinere cu anticonceptionale orale combinate.
Chisturi maligne – cancerul ovarian este a 7-a cauza de deces la nivel mondial. De multe ori diagnosticul este pus tardiv, mai este denumit si “ucigasul tacut”. Simptomele sunt nespecifice de multe ori, precum balonare, disconfort abdominal, greata, varsaturi, crampe abdominale, diaree, constipatie, urinare frecventa, pierdere in greutate inexplicabila, stare de oboseala, tulburari de ciclu menstrual sau dureri la contactul sexual. Este deosebit de importanta deci evaluarea si descrierea ecografica a chisturilor suspecte care pot fi neomogene, septate si multiloculate si apelarea la RMN in acest caz. Chisturile care apar in menopauza desi sunt mici este OBLIGATORIU sa fie investigate amanuntit deoarece in nenopauza ovarele sunt nefunctionale si deci este o mare probabilitate ca aceste chisturi in menopauza sa reprezinte tumori maligne si nu functionale. Chisturile maligne au aspect complex, neomogen, cu vascularizatie intensa

INVESTIGATII

Examen clinic ginecologic
Ecografie transvaginala
RMN pelvin
Ca125, HE4 – scor ROMA

SIMPTOME:

Asimptomatice – depistate la ecografia de rutina
Tulburari de ciclu menstrual
Dureri pelvine sau dureri la contactul sexual
Simptome gastro-intestinale sau urinare

COMPLICATII:

Ruptura
Torsiune
Comprimarea organelor din jur
Infertilitate

TRATAMENT:
Important de subliniat, tratamentul trebuie realizat in functie de 1:varsta pacientei 2.tipul chistului 3:simptomele asociate 4:dimensiunea chistului. Astfel incat de exemplu la o pacienta de 23 de ani, care are un chist simplu de 4 cm si are ca simptome tulburari de menstruatie vom trata medicamentos prin antiinflamatorii si anticonceptionale; in schimb la o pacienta de 53 de ani un chist mic de 2 cm dar neomogen va fi recomandat tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical: Este recomandat tratamentul laparoscopic minim invaziv. Se fac 3 sau 4 incizii mici pe abdomen cam de 1 cm prin care introduce o camera video si pensele de lucru. Toate chisturile extrase se vor trimite la exanen anatomopatologic. In cazul suspiciunii unui cancer se va face operatia prin taietura clasica.

Aspirarea prin punctie vaginala ghidata ecografic sau alcoolizarea chistului se poate face in anumite conditii pentru chisturile benigne.

De retinut va rog faptul ca NU TOATE CHISTURILE se opereaza. Multi chirurgi recomanda din prima operatia desi ar putea monitoriza chistul ecografic si trata conservator. Daca exista un chist functional chiar si mare, de 5-7 centimetri, la o pacienta tanara de 20-30 de ani fara copii, se recomanda in prima faza tratament (antiinflamatoare si ACO) si monitorizare ecografica. De cele mai multe ori el va disparea complet in cateva luni, insa in cazul in care se intervine chirurgical automat rezerva ovariana va fi diminuata in diverse grade si pacienta are un risc crescut de infertilitate ulterior.

 
 

Vrei sa stii mai multe despre Ginecologie?