Despre Atrofia Vaginala

 
 

Ce reprezintă atrofia vaginală ?

Este o afecțiune a mucoasei vaginale, ce apare ca urmare a dezechilibrului hormonal și în special cauzată de reducerea cantității de estrogen. Astfel, această patologie afectează calitatea vieții unui număr important de femei aflate la menopauză sau în perimenopauză (perioada când încep să apară dereglările ciclului menstrual, dinainte de instalarea menopauzei), dar se poate întâlni și în timpul sarcinii, alăptării sau după cancere tratate prin chimio sau radioterapie.

Ce simptome au pacientele cu atrofie vaginală?

Datorită deficitului de estrogen, țesutul vaginal se subțiază, își pierde elasticitatea iar pacienta are senzația de ”uscăciune vaginală”, arsură, durere, sângerare după contactul sexual și prurit local. Aceste simptome îi afectează activitățile cotidiene, cum ar fi sportul, contactul sexual, uneori creează disconfort chiar și la o simplă plimbare sau o împiedică să efectueze activitățile de la serviciu. În plus, atrofia afectează capacitatea mediului vaginal de a se proteja de agenții infecțioși, ph-ul vaginal se modifică iar astfel apar infecții genitale sau urinare persistente și ce recidivează după tratamentul antibiotic, prin simptome precum leucoree (secreție vaginală modificată), prurit (senzația de mâncărime), disurie (durere la urinare) sau chiar episoade de pierdere involuntară de urină.

Este frecventă atrofia vaginală?

Aproximativ 50% dintre femeile aflate la menopauză sunt afectate de atrofia vaginală. Mai mult decât atât, acest procent crește odată cu existența și a alor factori predispozanți, cum ar fi fumatul, stresul, alcoolul, anumite tratamente medicamentoase, depresia, infecțiile vaginale tratate necorespunzător sau toaleta intimă deficitară. 75% dintre pacientele cu atrofie vaginală raportează faptul că aceasta are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi și asupra relației de cuplu, iar 44 % recunosc că au rețineri în a se adresa medicului pentru această patologie, din timiditate sau lipsă de informare.

Care sunt pașii de urmat în vederea diagnosticului atrofiei vaginale?

Diagnosticul atrofiei vaginale se pune de obicei simplu, în urma unui examen clinic la medicul ginecolog. Aspectul mucoasei vaginale în asociere cu simptomatologia pacientei sunt de multe ori suficiente. Totuși, nu trebuie trecut cu vederea faptul că este necesară excluderea altor diagnostice diferențiale. De exemplu, un test Babeș-Papanicolau trebuie recomandat, în special în caz de sângerări în menopauză sau după contactul sexual. O ecografie transvaginală ar trebui efectuată pentru a evalua starea ovarelor și a uterului, dar și excluderea unor procese tumorale intraabdominale. O cultură din secreția vaginală și din urină ar fi indicate, mai ales când există simptomatologie urinară asociată. Uneori poate fi necesară efectuarea unei biopsii în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine histopatologic. Această procedură constă în prelevarea unui mic fragment ce va fi trimis medicului anatomopatolog pentru analiză și poate fi recomandată în momentul în care la nivelul mucoasei vaginale există modificări ce ar putea ascunde un lichen scleros sau o formațiune tumorală.

Ce tratamente sunt recomandate pentru această afecțiune?

a. Tratamente medicamentoase.
1. Estrogenul poate fi administrat atât topic, vaginal (cremă, tablete, inel vaginal) cât și oral sau sub formă de plasture transdermic, însă administrarea locală are eficiență sporită. Acesta poate fi administrat și în combinație cu progesteronul sintetic pentru a acționa și asupra altor simptome specifice menopauzei.
2. Dacă nu se dorește un tratament hormonal, se pot administra ovule ce conțin alte ingrediente cu efect de hidratare a mucoasei vaginale, de exemplu cu acid hialuronic. 3. Tratamentele vaginale cu lactobacili în vederea reechilibrării florei vaginale afectate de dezechilibrele hormonale pot ameliora de asemenea simptomatologia.

b. Tratamentul laser.
Reprezintă cea mai modernă formă de tratament a atrofiei vaginale. Este o procedură nedureroasă pentru pacientă, simplă și fără efecte adverse. În urma acestuia se pot ameliora simptome precum uscăciunea vaginală, pruritul local, incontinența urinară, imperiozitatea micțională, durerile la contactul sexual, îmbunătățind totodată plăcerea pacientei în timpul actului și relația de cuplu. Mucoasa vaginală va fi mai hidratată, tonusul se va îmbunătăți iar sensibilitatea locală va fi restabilită. Este o metodă dovedită eficientă atât prin studii clinice ce au analizat îmbunătățirea subiectivă a simptomelor raportată de către paciente, dar și prin studii histopatologice, ce au evaluat obiectiv modificările microscopice ale țesutului vaginal după procedură.

Programeaza o consultatie cu Dr. Diana Mihai pentru tratamentul cu Laser CO2 Monalisa Touch.

Fiind cunoscut drept o tehnică de rejuvenare vaginală, laserul acționează prin creșterea producerii de fibre de colagen la nivel local (neocolageneză), reechilibrarea și reorganizarea structurii mucoasei vaginale, fiind o soluție nechirurgicală și nonfarmacologică de a preveni sau trata atrofia vaginală și simptomele asociate. Procesul de regenerare începe imediat după tratament și continuă pe o perioadă de mai multe săptămâni, iar simptomele se ameliorează cam după 10-14 zile. Se recomandă efectuarea a 3 ședințe pentru maximă eficiență, la distanță de aproximativ 4 săptămâni. Prin regenerarea celulelor epiteliale se va restabili și ph-ul optim vaginal, astfel reechilibrându-se și flora locală cu efect în plus asupra scăderii infecțiilor genitale și urinare.


Procedura laser este recomandată tuturor pacientelor cu simptomele menționate, sau chiar peventiv, după nașteri vaginale sau odată cu instalarea perimenopauzei. Contraindicațiile sunt prezența infecțiilor genitale sau urinare și modificările displazice de la nivelul colului uterin sau din zona vulvo-vaginală.

Și dumneavoastră aveți simptome de atrofie vaginală?

Majoritatea femeilor ce suferă de atrofie vaginală consideră că este un efect inevitabil al procesului de îmbătrânire cu care trebuie să se obișnuiască să trăiască, astfel încât acestea nu caută ajutor.
Importand de reținut este însă faptul că medicul ginecolog vă poate oferi tratamente pentru aceste modificări, astfel încât să puteți avea o viață absolut normală lipsită de disconfort și o relație de cuplu frumoasă chiar și după instalarea menopauzei. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentul care ar fi cel mai potrivit pentru a vă simți tânără, frumoasă și sănătoasă la orice vârstă !

Dr. Diana Mihai

Programeaza o consultatie cu Dr. Diana Mihai pentru tratamentul cu Laser CO2 Monalisa Touch.

 
 

Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?