Infertilitate
Dr. Diana Mihai

Trompe nepermeabile / Polip uterin / Chist ovarian / Endometrioza peritoneala

Infertilitate
Dr. Diana Mihai

Trompe nepermeabile / Polip uterin / Chist ovarian / Endometrioza peritoneala

Nu ramaneti insarcinata? Infertilitatea afectează 1 din 4 cupluri din populația cu vârstă reproductivă și este considerată la nivel mondial  un aspect cu serioase implicații socio-economice. Cuplurile care nu reusesc sa conceapa spontan dupa un an de contact neprotejat ar trebui sa ceara sfatul unui specialist in infertilitate (sau dupa 6luni, in cazul varstei peste 35 de ani).

– prin monitorizarea ovulatiei si a contactului sexual; sau dupa tratamente pentru permeabilizarea trompelor uterine; sau cu tratament medicamentos de stimulare ovariana si sincronizare a endometrului; etc

(in cazul in care se asociaza o patologie masculina, inseminarea ajuta prin “alegerea” celor mai buni spermatozoizi si sincronizarea cu ciclulu feminin)
– recoltarea ovocitelor si punerea lor in laborator in contact cu spermatozoizii, alegerea celor mai buni embrioni si transferul intrauterin.

In urma discutiei de la consultatie, recomand pacientelor o serie de investigatii, in functie de situatia fiecareia. Cele mai frecvente sunt:

Analize generalehemoleucogramã, coagulogramã, biochimie, sumar urinã, uroculturã, ag. HBS, ac. HBC, HIV, VDRL, grup sânge, Rh (ambii parteneri)
Analize ale secreției vaginale, culturi din col, si analize pentru depistarea Chlamydia T., Mycoplasma H., Ureaplasma U., Neisseria G.
Evaluarea hormonala: progesteron, estradiol, LH, FSH (în ziua 2-3 a ciclului menstrual), prolactină, TSH, free T3;
Evaluarea rezervei ovariene: Hormon anti-Mullerian (AMH) si numãrarea ecograficã a foliculilor antrali;
Evaluarea trompelor uterine: Histerosalpingografie sau Sonohisterografie;
Evaluarea cavității uterine: - Histeroscopie;
 - Laparoscopie exploratorie;
Spermograma si spermocultura partenerului;
  • Anticorpi anti-spermatici, rata de fragmentare a ADN-ului spermatic;
  • Cariotipul partenerilor.
Testarea trompelor uterine se poate face prin HISTEROSALPINGOGRAFIE (HSG) sau prin HISTEROSONOGRAFIE (sonoHSG)
 

ANALIZE NECESARE: Faceti analizele urmatoare daca nu le aveti IN ULTIMELE 3 LUNI facute: secretie vaginala, cultura col, Mychoplasma, Chlamydia si Ureaplasma din col si ex. Papanicolau in ultimele 12 LUNI.

HSG – veti sta in pozitie ginecologica, ca la consult si printr-un cateter fin se va introduce o substanta radio-opaca in uter si se va face o Radiografie – daxa substanta trece, trompele sunt permeabile.

Puteti merge sa faceti HSG gratuit la Maternitatea Giulesti , cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru GINECOLOGIE, card de sanatate, buletin si adev de asigurat.

Cand aveti toate rezultatele si DACA SUNT NEGATIVE – cand va vine menstruatia, in prima zi de sangerare o sunati pe dna as Marcela de la Giulesti si va programeaza la testarea trompelor, tel. +40(723)138669

Cu o seara inainte de procedura si in dimineata procedurii luati cate un NoSpa 80 mg oral si un Indometacin supozitor intrarectal.

PS: sa nu fiti alergica la ceva. Daca va stiti cu alergii, trebuie sa mergeti intai la alergolog ca sa va dea acordul.

***puteti face HSG si la Clinici private, precum Regina Maria – Sun Plaza (programare in Call Center (021)9268

sonoHSG veti sta in pozitie ginecologica, ca la consult si printr-un cateter fin se va introduce o substanta salina in uter si se va face o Ecografie transvaginala – daca substanta trece, trompele sunt permeabile.

Cand vine menstruatia – in prima zi de sangerare- sunati la Fetal Care pentru programare (0721) 593 471

Cu o seara inainte de procedura si in dimineata procedurii luati cate un NoSpa 80 mg oral si un Indometacin supozitor intrarectal

Tratamentul de excizie se poate face prin HISTEROSCOPIE (se introduce o camera video prin col in uter si cu o pensa speciala se extrage polipul, ce va fi trimis la anatomie patologica).

In cazul acestui rezultat la HSG, se recomanda LAPAROSCOPIA (se fac 4 incizii in abdomen si se patrunde cu o camera video si pense speciale in cavitatea abdominala). Daca pacienta este tanara, rezerva ovariana buna, fara alte patologii- se incearca in primul pas repermeabilizarea trompelor, pentru ca apoi cuplul sa incerce conceptia spontana. Daca pacienta este mai in varsta, cu patologii asociate, si cuplul opteaza pentru fertilizare in vitro, trompele vor fi clampate, in caz de hidrosalpinx in special (hidrosalpinx= lichid in interiorul trompei, care va ajunge si in uter si va influenta negativ implantarea embrionilor si rezultatul FIV)

Solutii alternative:

Instilațiile utero-tubare: o metodă terapeutică care se practică în cazul inflamațiilor cronice ale trompelor uterine. Important – intai se testeaza trompele uterine prin HSG (histerosalpingografie) sau histerosonografie sau laparoscopic. In urma acestor investigatii daca se observa ca aveti salpinge permeabile dar se suspicioneaza o inflamatie la acest nivel se va face procedura de instilatie. Ce presupune? Instilatia utero-tubara constă în lavajul trans-cervical al trompelor uterine cu o soluție ce conține antibiotic, anestezic și antiinflamator. Practic: se monteaza un specul ca la consultul ginecologic de rutina si printr-un cateter subtire se introduce solutia prin col in uter si apoi aceasta va trece in trompe. Se recomanda a se face in prima parte a ciclului menstrual, dupa ce se termina sangerarea menstruala si inainte de a avea loc ovulatia. Nu este dureroasa, dureaza cam 10 minute si puteti pleca apoi acasa fara a necesita spitalizare sau concediu medical. 

Pacienta trebuie sa aiba facute in ultimele 3 luni urmatoarele analize: secretie vaginala, cultura col, ureaplasma, mychoplasma, chlamydia. Ex Papanicolau normal in ultimele 12 luni. Ecografie transvaginala – fara semne de hidrosalpinx sau BIP.

Instilațiilatii utero-tubare (IUT) = perfuzii utero-tubare (PUT) cu antibiotice, antiinflamatorii.

Conform ghidului ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology), terapia chirurgicală a chisturilor în caz de infertilitate trebuie efectuatã doar in cazuri selectionate (de exemplu chisturi endometriozice peste 4cm, dureri pelvine intense ce nu se amelioreaza la tratament medicamentos, afectarea trompelor uterine, etc).

S-a evidențiat că intervenția laparoscopică în care se realizeazã ablația implanturilor endometriozice este mai eficace pentru a îmbunătăți fertilitatea, decât o laparoscopie simplă de diagnoză, întrucât aceste implanturi realizeazã o reactie inflamatorie ce poate impiedica obtinerea unei sarcini.

Tratament:

PRP endometrial (Platelet Rich Plasma) reprezinta terapia “Vampir” mai exact utilizarea plasmei proprii bogate in trombocite pentru imbunatatirea calitatii endometrului. Este un tratament nedureros, care nu are efecte adverse sau contraindicatii, deoarece voi folosi propriul dvs sange pentru realizarea lui. Sangele contine plasma – un lichid ce hraneste si sustine elementele componente ale sangelui si este bogata deci in factori de crestere, hormoni si minerale. Voi utiliza acest lichid pentru a stimula si “hrani” endometrul. Totodata voi utiliza si trombocitele din sangele dvs, pe care le voi separa de celelalte elemente prin centrifugare. De ce trombocitele? Deoarece principalul rol al lor in organism este de a merge la locul unei injurii si de a o vindeca. Astfel, eu voi lua plasma plus trombocitele si le voi pune la nivelul endometrului, pe care PRP ul il va creste si vindeca in mod natural. Dureaza in total aproximativ 30 de minute in total si consta in urmatorii pasi: 

1) recoltarea unei eprubete de sange (ca la analizele uzuale) – 5 minute. 

2)centrifugarea sangelui de 2 ori intr-un dispozitiv special (se centrifugheaza o data, apoi voi extrage plasma pe care o voi centrifuga inca o data la alti parametri pentru a concentra trombocitele apoi voi extrage plasma bogata in trombocite) -aprox 20 min.

3) pacienta se aseaza pe masa ginecologica, voi pozitiona un specul (ca la un consult ginecologic de rutina) si printr-un cateter subtire voi pune 1-2 ml de plasma bogata in trombocite PRP in uter, la nivelul endometrului – 5 minute.

Se recomanda a se face in prima parte a ciclului menstrual, dupa ce se termina sangerarea menstruala si inainte de a avea loc ovulatia (cam in ziua 7-10). Nu este dureroasa, practic procedura propriu-zisa dureaza 5 minute si puteti pleca apoi acasa fara a necesita spitalizare sau concediu medical. 

Pacienta trebuie sa aiba facute in ultimele 3 luni urmatoarele analize: secretie vaginala, cultura col, ureaplasma, mychoplasma, chlamydia, hemoleucograma, coagulograma. Ex Papanicolau normal in ultimele 12 luni. Ecografie transvaginala. 

7-14 zile inainte: Sa nu foloseasca antibiotice, antiinflamatorii, anticoagulante, antiagregante cu 7-14 zile inainte. In principiu este bine sa opriti ORICE medicamente cu 7-14 zile inainte de procedura (daca aveti nelamuriri cu privire la tratamentul pe care il luati va rog sa ma intrebati) – deoarece toate aceste medicamente vor exista in sangele dvs, sange pe care practic eu il voi introduce dupa preparare in uter apoi. 

Se recomanda cu 24-36 de ore sa beti cel putin 3 litri de apa pe zi, fara cafea, ceai verde, cola si o dieta saraca in grasimi.

Dupa procedura: 7-14 zile nu folositi antibiotice sau antiinflamatorii, antiagregante sau anticoagulante.

Endomotrioamele ovariene sunt chisturi cu continut endometriozic la nivelul ovarelor. Înainte de a opta pentru tratament chirurgical, ii recomand pacientei efectuarea analizei AMH (nivelul hormonului anti – Mȕllerian) care măsoară rezerva ovariană, deoarece orice interventie chirurgicalã asupra ovarelor determinã o scãdere consecutivã a numãrului de foliculi ovarieni. În cazul unei rezerve ovariene reduse, trebuie evaluatã atent indicatia tratamentului chirurgical, ce presupune chistectomia și excizia cãmãsii chisturilor ovariene.
 
Cu referire la endometrioza profund infiltrativă, atunci când vorbim despre intervenții chirurgicale în contextul infertilității este greu de spus care tehnică este mai bună. Unele studii au arătat o rată de sarcini satisfăcătoare, atât în cazul rezecțiilor colorectale laparoscopice, cât și în cazul celor discoide, principalul obiectiv în acest tip de endometrioză fiind excizia aderentelor si a nodulilor infiltrativi endometriozici, restabilirea anatomiei pelvine și îmbunătățirea ratei de sarcini spontane.
 
  • PARTENERUL poate necesita consult urologic si interventie chirurgicala in caz de patologii precum varicocel, lipsa de coborare a testiculului in scrot, obstructii la nivelul tubului deferent, etc. Se pot extrage spermatozoizi prin punctie testiculara, se pot face analize hormonale masculine pentru a diferentia o cauza centrala (hipotalamusul sau hipofiza nu secreta suficienti hormoni pentru a atimula testiculii) de una locala (defect anatomic la nivelul testiculului care nu produce spermatozoizi sabatosi si functionali), se pot cauta anticorpi anti-spermatici, masurarea ratei de fragmentare a ADN-ului din spermatozoid, realizarea cariotipul partenerilor, etc.
 

Exista multiple protocoale de stimulare ovariana: lungi, scurte, cu Clomifen, Letrozol, FSH, LH, antagonisti GnRH, agonisti GnRH, HCG etc. Tratamentul ar trebui individualizat in functie de caracteristicile pacientei

Aceasta presupune injectarea în uter a lichidului seminal cu spermatozoizi al barbatului, dupã tehnici care ajutã la alegerea spermatozoizilor de calitate superioarã, la momentul ovulației partenerei. Ea poate fi recomandată în caz de modificare a spermogramei sau stadiile incipiente de endometrioză, eventual cu o stimulare ovarianã controlatã usoara înainte de procedurã. Totusi, inseminarea intrauterinã nu aduce beneficii dacă trompele uterine nu sunt permeabile, sau partenerul are o spermogramã important modificatã.

Cuplurile care se confrunta cu infertilitate pot apela la diferite tehnici prin care să obțină o sarcină. Principiul acestora constã în colectarea spermatozoizilor de la partener și a ovocitelor de la pacientã, dupã tratament de hiperstimulare ovarianã controlatã. Ovulul este recoltat prin puncție vaginalã ghidată ecografic, sub anestezie.

În laborator, embriologul pune spermatozoizii în contact cu ovocitele, acestea sunt fertilizate si rezultã embrioni (FIV: fertilizare in vitro).
În cazul în care existã si o patologie masculinã iar spermograma este de calitate scãzutã, embriologul alege sã injecteze spermatozoidul direct în ovocit ca sã obtinã embrionii (ICSI: intracitoplasmatic sperm injection).
Embrionii rezultati vor fi transferati în uter, în ziua 3 (în stadiul de embrioni) sau în ziua 5 (în stadiul de blastocist) sau vor fi crioprezervati (înghetati) si transferati ulterior.

– se deconteaza procedurile, NU si tratamentul.
 
Potrivit normelor Programului, sunt eligibile cuplurile infertile, “care nu au avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale, după timp de 1 an de activitate sexuală neprotejată sau cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală (…).” Ce condiţii principale trebuie să îndepliniţi:
  • vârsta femeii este între 25 şi 40 de ani
  • membrii cuplului sunt asiguraţi medical
  • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată.
– se deconteaza ATAT procedurile cat si TRATAMENTUL
 
Fiecare cuplu va primi aproape 14.000 de lei sub formă a doua vouchere. Unul de 4.600 de lei, pentru tratamentul de stimulare, adică pentru pregătirea procedurii de fertilizare în vitro şi celălalt de 9.200 de lei, pentru proceduri.
 
Faţă de programul de stat, proiectul primăriei Capitalei propune criterii de eligibilitate mai permisive:
  • vârsta femeii este între 24 şi 45 de ani
  • membrii cuplului sunt asiguraţi medical si rezidenti in Bucuresti de cel putin 6 luni
  • cuplu autolog si/sau partenerul suferă de azoospermie
  • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată
„Voucherele se vor acorda simultan, după cum urmează: Etapa 1 – Voucher medicamente – pentru tratamentul de stimulare se va acorda un voucher în valoare de 4.600 lei; Etapa 2 – Voucher proceduri medicale – pentru intervenţia medicală specifică se va acorda un voucher în valoare de 9.200 lei“, potrivit PMB.
 
FARMACIILE incluse: Farmaciile DONA si TEI.

Se realizeaza 4 mici incizii pe abdomen de cate 1cm, prin care se introduce o camera video si instrumentele chirurgicale necesare operatiei: pentru taiere, electrocoagulare, sutura, aspiratie, etc. Sunt in principiu aceleasi instrumente folosite in chirurgia deschisa, doar adaptate pentru acest tip de operatie minim invaziva. Se vizualizeaza astfel interiorul pelvisului si organele interne si se pot pune diverse diagnostice corecte si exacte.

Se pot trata astfel patologii ale:

1.OVARULUI (chisturi, formatiuni, endometrioame),

2.TROMPELOR (trompe nepermeabile- “infundate”, sarcina extrauterina, hidrosalpinx- acumularea de lichid in interiorul trompelor, sterilizare chirurgicala prin cliparea trompelor, verificarea permeabilitatii tubare in infertilitate),

3.UTERULUI (fibroame- miomectomia, extirparea uterului- histerectomie laparoscopica),

4.PERITONEALE (acumularea de lichid, endometrioza, aderente ce “blocheaza” organele intre ele: de exemplu colonul cu trompele sau uterul sau peritoneul).

ORICE interventie ginecologica se poate face si laparoscopic. Este o operatie ce se realizeaza sub anestezie generala. Durata este variabila, in functie de complexitatea cazului. Pacienta poate pleca acasa in 24 de ore sau 48 de ore, recuperarea fiind MULT mai rapida fata de operatia clasica prin taietura iar aspectul estetic net diferit.

Se patrunde in interiorul uterului cu o camera video prin vagin, apoi prin col. Astfel, se vizualizeaza direct INTERIORUL colului uterin, forma cavitatii uterine, aspectul endometrului (mucoasa ce creste lunar si se elimina la menstruatie) si orificiile tubare.

Se pot DIAGNOSTICA si TRATA in acest mod: polipii uterini, fibroame, sept uterin, se pot lua biopsii de endometru sau se poate face ablatia acestuia, se pot extrage resturi placentare ramase dupa avort, se poate rezolva sinechia (lipirea peretilor uterini), ce determina infertilitate. Histeroscopia exploratorie (in care doar te uiti, cauti o cauza pentru infertilitate sau sangerare anormala, nu operezi) se face fara specul, fara pensa pe col, fara durere si deci fara anestezie.

In functie de patologie si de complexitatea cazului, histeroscopia operatorie se poate realiza fara sau cu anestezie intravenoasa. Pacienta poate pleca acasa imediat, in cateva ore sau in 24 de ore, in functie de complexitatea interventiei.

    • Consultatie infertilitate cuplu – (discutia si evaluarea cuplului, consultul ginecologic, ecografie si intocmirea dosarului) 400 ron 
    • Monitorizare ovulatie si tratament 150 ron
    • Second opinion asupra investigatiilor 250 ron
    • Interpretare analize si eliberare reteta 100 ron
    • Second opinion asupra investigatiilor 150 ron
  • Examen papanicolau în mediul lichid 105 ron
  • Genotipare hpv 400 ron (37 genotipuri plus e6,e7 – analizand gradul de virulenta a tulpinilor prezente)
  • Cultură și secreție 50 ron
  • Mychoplasma + ureaplasma si antibiograma 90 ron
  • Chlamydia din colul uterin 65 ron
  • Panel boli cu transmitere sexuala 11 boli: chlamydia, gonorrhoeae, mychoplasma genitalium si hominis, , ureaplasma urealyticum si parvum, lgv, trichomonas vaginalis, herpes sv1 si 2, treponema pallidum- sifilis) 600 ron
  • Amh (pentru evaluarea rezervei ovariene) 225 ron
  • Tsh 40 ron
  • Ft3 40 ron
  • Ft 40 ron
  • Atpo 55 ron
  • Fsh 45 ron
  • Lh 45 ron
  • Estradiol 45 ron
  • Progesteron 45 ron
  • Prolactina 45 ron
  • Testosteron 45 ron
  • B-hcg 45 ron
  • Amh (pentru evaluarea rezervei ovariene) 225 ron
  • Profil torch complet 380 ron

Programeaza-te pentru o consultatie

Folositi butonul de mai jos pentru a face o programare online

Vrei sa stii mai multe despre Infertilitate?