Infertilitate
Dr. Diana Mihai

Trompe nepermeabile / Polip uterin / Chist ovarian / Endometrioza peritoneala

Infertilitate
Dr. Diana Mihai

Trompe nepermeabile / Polip uterin / Chist ovarian / Endometrioza peritoneala

Cum se identifica infertilitatea?

Nu ramaneti insarcinata? Infertilitatea afectează 1 din 4 cupluri din populația cu vârstă reproductivă și este considerată la nivel mondial  un aspect cu serioase implicații socio-economice. Cuplurile care nu reusesc sa conceapa spontan dupa un an de contact neprotejat ar trebui sa ceara sfatul unui specialist in infertilitate (sau dupa 6luni, in cazul varstei peste 35 de ani).

Prin ce modalitati poate obtine un cuplu o sarcina?

– prin monitorizarea ovulatiei si a contactului sexual; sau dupa tratamente pentru permeabilizarea trompelor uterine; sau cu tratament medicamentos de stimulare ovariana si sincronizare a endometrului; etc

(in cazul in care se asociaza o patologie masculina, inseminarea ajuta prin “alegerea” celor mai buni spermatozoizi si sincronizarea cu ciclulu feminin)
– recoltarea ovocitelor si punerea lor in laborator in contact cu spermatozoizii, alegerea celor mai buni embrioni si transferul intrauterin.

Ce analize medicale sunt necesare pentru infertilitate?

In urma discutiei de la consultatie, recomand pacientelor o serie de investigatii, in functie de situatia fiecareia. Cele mai frecvente sunt:

Analize generalehemoleucogramã, coagulogramã, biochimie, sumar urinã, uroculturã, ag. HBS, ac. HBC, HIV, VDRL, grup sânge, Rh (ambii parteneri)
Analize ale secreției vaginale, culturi din col, si analize pentru depistarea Chlamydia T., Mycoplasma H., Ureaplasma U., Neisseria G.
Evaluarea hormonala: progesteron, estradiol, LH, FSH (în ziua 2-3 a ciclului menstrual), prolactină, TSH, free T3;
Evaluarea rezervei ovariene: Hormon anti-Mullerian (AMH) si numãrarea ecograficã a foliculilor antrali;
Evaluarea trompelor uterine: Histerosalpingografie sau Sonohisterografie;
Evaluarea cavității uterine: - Histeroscopie;
 - Laparoscopie exploratorie;
Spermograma si spermocultura partenerului;
 • Anticorpi anti-spermatici, rata de fragmentare a ADN-ului spermatic;
 • Cariotipul partenerilor.

Cauze si tratamente chirurgicale

In cazul acestui rezultat la HSG, se recomanda LAPAROSCOPIA (se fac 4 incizii in abdomen si se patrunde cu o camera video si pense speciale in cavitatea abdominala). Daca pacienta este tanara, rezerva ovariana buna, fara alte patologii- se incearca in primul pas repermeabilizarea trompelor, pentru ca apoi cuplul sa incerce conceptia spontana. Daca pacienta este mai in varsta, cu patologii asociate, si cuplul opteaza pentru fertilizare in vitro, trompele vor fi clampate, in caz de hidrosalpinx in special (hidrosalpinx= lichid in interiorul trompei, care va ajunge si in uter si va influenta negativ implantarea embrionilor si rezultatul FIV)

Tratamentul de excizie se poate face prin HISTEROSCOPIE (se introduce o camera video prin col in uter si cu o pensa speciala se extrage polipul, ce va fi trimis la anatomie patologica).

Conform ghidului ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology), terapia chirurgicală a chisturilor în caz de infertilitate trebuie efectuatã doar in cazuri selectionate (de exemplu chisturi endometriozice peste 4cm, dureri pelvine intense ce nu se amelioreaza la tratament medicamentos, afectarea trompelor uterine, etc).

S-a evidențiat că intervenția laparoscopică în care se realizeazã ablația implanturilor endometriozice este mai eficace pentru a îmbunătăți fertilitatea, decât o laparoscopie simplă de diagnoză, întrucât aceste implanturi realizeazã o reactie inflamatorie ce poate impiedica obtinerea unei sarcini.

Ce sunt endomotrioamele ovariene?

Endomotrioamele ovariene sunt chisturi cu continut endometriozic la nivelul ovarelor. Înainte de a opta pentru tratament chirurgical, ii recomand pacientei efectuarea analizei AMH (nivelul hormonului anti – Mȕllerian) care măsoară rezerva ovariană, deoarece orice interventie chirurgicalã asupra ovarelor determinã o scãdere consecutivã a numãrului de foliculi ovarieni. În cazul unei rezerve ovariene reduse, trebuie evaluatã atent indicatia tratamentului chirurgical, ce presupune chistectomia și excizia cãmãsii chisturilor ovariene.
 
Cu referire la endometrioza profund infiltrativă, atunci când vorbim despre intervenții chirurgicale în contextul infertilității este greu de spus care tehnică este mai bună. Unele studii au arătat o rată de sarcini satisfăcătoare, atât în cazul rezecțiilor colorectale laparoscopice, cât și în cazul celor discoide, principalul obiectiv în acest tip de endometrioză fiind excizia aderentelor si a nodulilor infiltrativi endometriozici, restabilirea anatomiei pelvine și îmbunătățirea ratei de sarcini spontane.
 
 • PARTENERUL poate necesita consult urologic si interventie chirurgicala in caz de patologii precum varicocel, lipsa de coborare a testiculului in scrot, obstructii la nivelul tubului deferent, etc. Se pot extrage spermatozoizi prin punctie testiculara, se pot face analize hormonale masculine pentru a diferentia o cauza centrala (hipotalamusul sau hipofiza nu secreta suficienti hormoni pentru a atimula testiculii) de una locala (defect anatomic la nivelul testiculului care nu produce spermatozoizi sabatosi si functionali), se pot cauta anticorpi anti-spermatici, masurarea ratei de fragmentare a ADN-ului din spermatozoid, realizarea cariotipul partenerilor, etc.
 

Cate feluri de tratamente exista?

Exista multiple protocoale de stimulare ovariana: lungi, scurte, cu Clomifen, Letrozol, FSH, LH, antagonisti GnRH, agonisti GnRH, HCG etc. Tratamentul ar trebui individualizat in functie de caracteristicile pacientei

Aceasta presupune injectarea în uter a lichidului seminal cu spermatozoizi al barbatului, dupã tehnici care ajutã la alegerea spermatozoizilor de calitate superioarã, la momentul ovulației partenerei. Ea poate fi recomandată în caz de modificare a spermogramei sau stadiile incipiente de endometrioză, eventual cu o stimulare ovarianã controlatã usoara înainte de procedurã. Totusi, inseminarea intrauterinã nu aduce beneficii dacă trompele uterine nu sunt permeabile, sau partenerul are o spermogramã important modificatã.

Cuplurile care se confrunta cu infertilitate pot apela la diferite tehnici prin care să obțină o sarcină. Principiul acestora constã în colectarea spermatozoizilor de la partener și a ovocitelor de la pacientã, dupã tratament de hiperstimulare ovarianã controlatã. Ovulul este recoltat prin puncție vaginalã ghidată ecografic, sub anestezie.

În laborator, embriologul pune spermatozoizii în contact cu ovocitele, acestea sunt fertilizate si rezultã embrioni (FIV: fertilizare in vitro).
În cazul în care existã si o patologie masculinã iar spermograma este de calitate scãzutã, embriologul alege sã injecteze spermatozoidul direct în ovocit ca sã obtinã embrionii (ICSI: intracitoplasmatic sperm injection).
Embrionii rezultati vor fi transferati în uter, în ziua 3 (în stadiul de embrioni) sau în ziua 5 (în stadiul de blastocist) sau vor fi crioprezervati (înghetati) si transferati ulterior.

Programe ce deconteaza infertilitatea

– se deconteaza procedurile, NU si tratamentul.
 
Potrivit normelor Programului, sunt eligibile cuplurile infertile, “care nu au avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale, după timp de 1 an de activitate sexuală neprotejată sau cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală (…).” Ce condiţii principale trebuie să îndepliniţi:
 • vârsta femeii este între 25 şi 40 de ani
 • membrii cuplului sunt asiguraţi medical
 • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată.
– se deconteaza ATAT procedurile cat si TRATAMENTUL
 
Fiecare cuplu va primi aproape 14.000 de lei sub formă a doua vouchere. Unul de 4.600 de lei, pentru tratamentul de stimulare, adică pentru pregătirea procedurii de fertilizare în vitro şi celălalt de 9.200 de lei, pentru proceduri.
 
Faţă de programul de stat, proiectul primăriei Capitalei propune criterii de eligibilitate mai permisive:
 • vârsta femeii este între 24 şi 45 de ani
 • membrii cuplului sunt asiguraţi medical si rezidenti in Bucuresti de cel putin 6 luni
 • cuplu autolog si/sau partenerul suferă de azoospermie
 • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată
„Voucherele se vor acorda simultan, după cum urmează: Etapa 1 – Voucher medicamente – pentru tratamentul de stimulare se va acorda un voucher în valoare de 4.600 lei; Etapa 2 – Voucher proceduri medicale – pentru intervenţia medicală specifică se va acorda un voucher în valoare de 9.200 lei“, potrivit PMB.
 
FARMACIILE incluse: Farmaciile DONA si TEI.

Cum se pot realiza interventii chirurgicale ginecologice fara taietura pe abdomen?

Se realizeaza 4 mici incizii pe abdomen de cate 1cm, prin care se introduce o camera video si instrumentele chirurgicale necesare operatiei: pentru taiere, electrocoagulare, sutura, aspiratie, etc. Sunt in principiu aceleasi instrumente folosite in chirurgia deschisa, doar adaptate pentru acest tip de operatie minim invaziva. Se vizualizeaza astfel interiorul pelvisului si organele interne si se pot pune diverse diagnostice corecte si exacte.

Se pot trata astfel patologii ale:

1.OVARULUI (chisturi, formatiuni, endometrioame),

2.TROMPELOR (trompe nepermeabile- “infundate”, sarcina extrauterina, hidrosalpinx- acumularea de lichid in interiorul trompelor, sterilizare chirurgicala prin cliparea trompelor, verificarea permeabilitatii tubare in infertilitate),

3.UTERULUI (fibroame- miomectomia, extirparea uterului- histerectomie laparoscopica),

4.PERITONEALE (acumularea de lichid, endometrioza, aderente ce “blocheaza” organele intre ele: de exemplu colonul cu trompele sau uterul sau peritoneul).

ORICE interventie ginecologica se poate face si laparoscopic. Este o operatie ce se realizeaza sub anestezie generala. Durata este variabila, in functie de complexitatea cazului. Pacienta poate pleca acasa in 24 de ore sau 48 de ore, recuperarea fiind MULT mai rapida fata de operatia clasica prin taietura iar aspectul estetic net diferit.

Se patrunde in interiorul uterului cu o camera video prin vagin, apoi prin col. Astfel, se vizualizeaza direct INTERIORUL colului uterin, forma cavitatii uterine, aspectul endometrului (mucoasa ce creste lunar si se elimina la menstruatie) si orificiile tubare.

Se pot DIAGNOSTICA si TRATA in acest mod: polipii uterini, fibroame, sept uterin, se pot lua biopsii de endometru sau se poate face ablatia acestuia, se pot extrage resturi placentare ramase dupa avort, se poate rezolva sinechia (lipirea peretilor uterini), ce determina infertilitate. Histeroscopia exploratorie (in care doar te uiti, cauti o cauza pentru infertilitate sau sangerare anormala, nu operezi) se face fara specul, fara pensa pe col, fara durere si deci fara anestezie.

In functie de patologie si de complexitatea cazului, histeroscopia operatorie se poate realiza fara sau cu anestezie intravenoasa. Pacienta poate pleca acasa imediat, in cateva ore sau in 24 de ore, in functie de complexitatea interventiei.

Preturi Infertilitate

  • Consultatie infertilitate cuplu – (discutia si evaluarea cuplului, consultul ginecologic, ecografie si intocmirea dosarului) 400 ron 
  • Monitorizare ovulatie si tratament 150 ron
  • Second opinion asupra investigatiilor 250 ron
  • Interpretare analize si eliberare reteta 100 ron
  • Second opinion asupra investigatiilor 150 ron
 • Examen papanicolau în mediul lichid 105 ron
 • Genotipare hpv 400 ron (37 genotipuri plus e6,e7 – analizand gradul de virulenta a tulpinilor prezente)
 • Cultură și secreție 50 ron
 • Mychoplasma + ureaplasma si antibiograma 90 ron
 • Chlamydia din colul uterin 65 ron
 • Panel boli cu transmitere sexuala 11 boli: chlamydia, gonorrhoeae, mychoplasma genitalium si hominis, , ureaplasma urealyticum si parvum, lgv, trichomonas vaginalis, herpes sv1 si 2, treponema pallidum- sifilis) 600 ron
 • Amh (pentru evaluarea rezervei ovariene) 225 ron
 • Tsh 40 ron
 • Ft3 40 ron
 • Ft 40 ron
 • Atpo 55 ron
 • Fsh 45 ron
 • Lh 45 ron
 • Estradiol 45 ron
 • Progesteron 45 ron
 • Prolactina 45 ron
 • Testosteron 45 ron
 • B-hcg 45 ron
 • Amh (pentru evaluarea rezervei ovariene) 225 ron
 • Profil torch complet 380 ron

Programeaza-te pentru o consultatie

Folositi butonul de mai jos pentru a face o programare online

Vrei sa stii mai multe despre Infertilitate?