Laserul Monalisa Touch Pentru Rejuvenare Vaginala

Articolul meu de astazi vine ca raspuns la intrebarea: cat de eficient este laserul co2 fractionat in tratamentul atrofiei vaginale din menopauza?

Dupa cum stim, atrofia vaginala este o afectiune datorata in special reducerii estrogenului, ce afecteaza calitatea vietii unui nr import de femei la menopauza sau perimenopauza.

 

In imagine putem observa aspectul histopatologic al mucoasei vaginale din menopauza, COMPARATIV cu aspectul din perioada reproductiva, unde exista multiple vase de sange, epiteliul are un numar important de straturi celulare, bogate in glicogen.

Pacientele cu atrofie se plang adesea de uscaciune vaginala, arsura, durere, prurit sau sangerare dupa contact

TOTODATA, atrofia modifica ph-ul vaginal si pot aparea infectii genitale sau urinare recurente, leucoree modificata, disurie si chiar incontinenta urinara.

Cea mai moderna forma de tratament a atrofiei vaginale este tratamentul LASER. Este o procedura SIGURA, NEDUREROASA, RAPIDA, ce poate ameliora toate simptomele sindromului genito-urinar din menopauza.

 

Laserul reechilibreaza si reorganizeaza structura mucoasei vaginale. Cum se intampla acest lucru? studiile histopatologice arata ca doar la o ora dupa tratamentul laser, epiteliul incepe sa se ingroase, iar la nivelul tesutului conjunctiv apar noi papile si noi vase sanguine ce le penetreaza, noi fibre de colagen tip III incep sa se formeze, datorita cresterii metaloproteinazei2. Laserul actioneaza prin stimularea fibroblastilor, cu cresterea producerii de fibre noi de colagen si elastina. Fibroblastii stimulati determina reorganizarea matricei extracelulare, atat prin cresterea suportului mecanic a tesutului conjunctiv cat si prin stimularea cresterii si maturarii epiteliului, ca urmare a formarii de noi vase.

 

In plus, se va obtine restabilirea ph-ului optim vaginal, cu reechilibrarea florei locale si scaderea infectiilor genitale si urinare.

Sunt necesare 3 sedinte de tratament laser, 1 la 4-6 saptamani. Aparatul are predefinite anumite specificatii privind intensitatea si modul de distribuire a impulsurilor pe mucoasa vaginala, insa se recomanda personalizarea tratamentului in functie de caracteristicile pacientei.

Tratamentul laser se recomanda tuturor pacientelor cu atrofie vaginala, contraindicatiile fiind prezenta infectiilor si displazia cervicala sau vulvo-vaginala.

 

Este o metoda dovedita eficienta atat prin studii clinice ce au evaluat imbunatatirea subiectiva a simptomelor , cat si prin studii histopatologice, ce au evaluat obiectiv modificarile vaginale post procedura

Avand in vedere toate aceste informatii, am avut curiozitatea de a realiza aceasta lucrare, pentru a evalua eficacitatea laserului co2 in urma studiilor internationale publicate in diverse reviste de specialitate, cum ar fi: Menopause, Maturitas, Lasers in medicine, European Journal of obs &Gyn and Reproductive Biology, Climacteric, etc.

 

Am inclus 11 studii din cele disponibile, cu 1500 de paciente evaluate, ce au efectuat cate 3 sedinte laser. Am selectat studiile ce au folosit aceleasi metode si scale de evaluare a eficacitatii tratamentului, pentru a putea calcula rezultatele finale.

 

Toate studiile au inclus o examinare initiala, una dupa fiecare sedinta si unele si o evaluare dupa 3,6,12,18 si 24 luni de la terminarea tratamentului.

Deasemenea, am inclus si 3 studii histopatologice.

Scalele utilizate au fost: VAS, VHIS, FSFI, SF-12 si o scala a satisfactiei generale post-procedura (1 pct f dezamagita, 5pcte f multumita).

Scalele au evaluat simptomele intalnite in atrofia vaginala.

Toate studiile au aratat o imbunatatire semnificativa a simptomelor si a scorurilor pacientelor. Putem observa ca dupa 3 sedinte laser uscaciunea si dispareumia s-au imbunatatit cu 78%, senzatia de arsura si de prurit cu 85%, iar senzatia de laxitate cu 90%.

Dupa 3 sedinte, 92% dintre paciente au raportat ca sunt multumite sau foarte multumite de rezultate, acest procent mentinandu-se constant pana la 6 luni dupa tratament. La 12 luni dupa procedura 82% erau inca foarte multumite, acest procent scazand treptat la 18 luni la 63% si 25% la 2 ani.

 

Deasemenea, masuratorile obiective ale efectelor terapiei, realizate prin examinarea histopatologica si microscopica a tesutului vaginal dupa procedurile laser, au demonstrat imbunatatiri semnificative. Examinarile morfologice sprijina eficacitatea terapiei laser, prin restaurarea structurii si trofismului tesutului vaginal. Rezultatele au aratat in TOATE CAZURILE remodelarea tesutului conjunctiv vaginal, prin activarea mecanismelor regenerative, exprimate prin formarea de noi vase de sange, noi papile, si fibre noi de colagen, fara deteriorarea tesuturilor vecine. Si totodata ingrosarea epiteliului vaginal.

Putem observa un exemplu de examen histopatologic al unei paciente la menopauza de 10 ani, ce nu a folosit niciodata terapie de substitutie hormonala, ce ar fi putut influenta rezultatele, inainte si apoi dupa 1 si 2 sedinte de terapie laser. Prima imagine arata atrofie avansata,cu putine straturi celulare. La o luna dupa prima sedinta se observa ingrosarea epiteliului iar dupa a2-a sedinta efectele cresc treptat si constant, se observa papile si vase de sange, ca la o pacienta de varsta reproductiva.

Ce concluzie putem trage deci, Avand in vedere faptul ca atat studiile clinice cat si histopatologice sustin utilizarea laserului co2 in tratamentul atrofiei vaginale? … Poate ca este o metoda terapeutica ce ar trebui privita cu mai multa incredere si in Romania.

In ceea ce priveste efectul pe termen lung, acesta poate continua pana la 2 ani- se mentine 12 luni, apoi incepe sa scada la 18 si 24 de luni. Interesant de observat este faptul ca dupa diminuarea efectului, 80% dintre paciente au decis sa efectueze o noua serie de terapie laser co2, fiind extrem de multumite de rezultatul pe care l-au avut.

Mai multe Studii pe termen lung sunt necesare pentru confirmarea acestor concluzii, insa consider terapia laser o modalitate eficienta ce ar trebui luata in calcul in tratamentul atrofiei vaginale.

Laserul CO2 este o metoda dovedita eficienta pentru tratamentul atrofiei vaginale din menopauza, atat prin studii clinice ce au evaluat imbunatatirea subiectiva a simptomelor, cat si prin studii histopatologice, ce au evaluat obiectiv modificarile tesutului vaginal dupa procedura. Luand in considerare rezultatele a 1500 de paciente, concluziile sunt: 92% dintre paciente sunt foarte multumite de rezultate, 80% dintre acestea decid sa repete peste 12-18 luni procedura, cand efectul se dimineaza fiziologic, iar toate studiile microscopice au aratat modificarile tesutului vaginal atrofic, dupa 3 sedinte acesta devenind asemanator cu mucoasa sanatoasa din perioada reproductiva a femeii.

 

Dr. Diana Mihai

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

🔴Infertilitate

🔴Estetica Ginecologica

🔴Obstetrica

🔴Ginecologie

 

 

 

 

Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?