Metformina și sarcina: este acest medicament sigur?

In acest articol vom discuta despre Rolul metforminei, Siguranta in timpul sarcinii.

RECHEMINAREA ELIBERĂRII PRELUNSE METFORMINEI

  În mai 2020, sursa de încredere a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat ca unii producători de metformină cu eliberare prelungită să-și elimine unele dintre tabletele de pe piața din SUA. Acest lucru se datorează faptului că în unele comprimate cu metformină cu eliberare prelungită a fost găsit un nivel inacceptabil al unui probabil cancerigen (agent cauzator de cancer). Dacă luați în prezent acest medicament, sunați la furnizorul dumneavoastră de asistență medicală. Ei vă vor sfătui dacă trebuie să continuați să luați medicamentele sau dacă aveți nevoie de o nouă rețetă.

Indiferent dacă vă așteptați primul copil sau vă extindeți familia, o sarcină sigură și sănătoasă este crucială. Acesta este motivul pentru care iei măsuri de precauție înainte și în timpul sarcinii pentru a-ți menține copilul nenăscut sănătos și pentru a reduce riscul de malformații congenitale.

Unele malformații congenitale nu pot fi prevenite. Dar puteți reduce riscul copilului dumneavoastră luând vitamine prenatale, menținând o greutate sănătoasă și menținând un stil de viață sănătos. De asemenea, vă puteți reduce riscul fiind atent la medicamentele pe care le luați în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că anumite medicamente pot provoca malformații congenitale.

Dacă luați medicamentul pe bază de rețetă metformină, este posibil să aveți îngrijorări cu privire la modul în care medicamentul vă va afecta sarcina. Să explorăm beneficiile și orice riscuri ale utilizării metforminei în timpul sarcinii.

Care este rolul metforminei?

Metformina este un medicament oral utilizat pentru a trata diabetul de tip 2. De asemenea, este utilizat în afara etichetei pentru a trata sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Diabetul de tip 2 este o afecțiune care determină creșterea nivelului zahărului din sânge. PCOS este o tulburare hormonală care apare la femeile de vârstă reproductivă.

Ce face metforminul

Insulina este un hormon care vă ajută corpul să vă controleze nivelul zahărului din sânge. Problema cheie asociată cu diabetul de tip 2 este o afecțiune numită rezistență la insulină. Se referă la incapacitatea organismului de a utiliza insulina în mod corespunzător.

Metformina este utilizată în mod obișnuit pentru a ajuta la ameliorarea rezistenței la insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Îți ajută corpul să folosească insulină și, astfel, îți ține sub control nivelul zahărului din sânge. Metformina joacă un rol similar în a ajuta la tratarea PCOS. Acest lucru se datorează faptului că rezistența la insulină este legată de PCOS și poate agrava problemele asociate cu acesta.

Beneficiile metforminei pentru sarcină

Metformina poate fi deosebit de utilă în tratarea diabetului zaharat și a PCOS atunci când vine vorba de sarcină.

Dacă aveți diabet, este important să mențineți un nivel sănătos de zahăr din sânge în timpul sarcinii. Reduce riscul de complicații diabetice pentru tine și ajută la reducerea riscului de malformații congenitale și alte complicații în timpul sarcinii. Metformina poate ajuta la ambele obiective.

Dacă aveți PCOS, metforminul poate face o mare diferență chiar înainte de a rămâne însărcinată. Acest lucru se datorează faptului că te poate ajuta de fapt să concepi. PCOS vă îngreunează să rămâneți însărcinată. Poate cauza pierderea sau menstruația neregulată și poate provoca creșterea unor chisturi mici pe ovare. De asemenea, vă poate împiedica să ovulați în fiecare lună și, dacă nu ovulați, nu există ovul de fertilizat și, prin urmare, nicio sarcină.

Metformina poate ajuta la îmbunătățirea ratei ovulației, crescând șansele de a rămâne însărcinată. Iar metformina are beneficii chiar si dupa ce ramai insarcinata. Vă poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 din cauza problemelor de zahăr din sânge cauzate de PCOS. De asemenea, vă poate ajuta să pierdeți în greutate suplimentară câștigată din cauza PCOS.

Dar destule despre beneficiile metforminei – este sigur de utilizat în timpul sarcinii?

Este metformina sigură în timpul sarcinii?

Acum că știți cât de utilă poate fi metformina atât pentru diabetul de tip 2, cât și pentru PCOS, veți fi fericit să știți că este, în general, considerat sigur de administrat în timpul sarcinii. Acest lucru este valabil indiferent dacă îl luați pentru tratamentul diabetului de tip 2 sau al SOP. Deși traversează placenta, metformina nu a fost asociată cu un risc crescut de malformații congenitale sau complicații.

Prin urmare, dacă luați deja metformină înainte de a rămâne gravidă, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să continuați să utilizați medicamentul pe tot parcursul sarcinii. Cu toate acestea, tratamentul de primă linie pentru diabet în timpul sarcinii este insulina. Medicul dumneavoastră vă va prescrie un medicament pe baza istoricului dumneavoastră medical personal și a ceea ce consideră că este cel mai bine pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.

Chiar dacă nu luați deja metformină înainte de sarcină, medicul dumneavoastră vă poate prescrie pentru utilizare în timpul sarcinii. De exemplu, dacă luați deja insulină pentru diabetul de tip 2, medicul dumneavoastră vă poate prescrie metformină împreună cu insulină pentru a controla mai bine nivelul zahărului din sânge.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie metformină dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional. Metformina ar putea ajuta la reducerea acestui risc. Factorii de risc pentru diabetul gestațional includ supraponderalitatea, prediabet sau apariția diabetului gestațional în sarcinile anterioare.

Mai este un lucru de reținut despre beneficiile metforminei în timpul sarcinii.

Unele studii sugerează că femeile cu SOP care iau medicamentul în timpul sarcinii își pot reduce riscul de avort spontan.

La pachet

Metformina are un risc foarte scăzut de malformații congenitale și complicații pentru copilul dumneavoastră, ceea ce face ca acest medicament să fie sigur de luat înainte și în timpul sarcinii.

De asemenea, metforminul este sigur de luat în timpul alăptării copilului dumneavoastră. Urme de medicament pot fi detectate în laptele matern, dar nu va dăuna și nu va afecta creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Dacă aveți întrebări despre siguranța utilizării metforminei înainte sau în timpul sarcinii, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Ei pot explica în continuare beneficiile și riscurile utilizării acestui medicament în această perioadă critică pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.

Ultima revizuire medicală pe 24 aprilie 2018