Ovule intravaginale: Ce sunt si cand se recomanda aceste tratamente – cu Dr. Diana Mihai

 

 
 
 

Ovulele vaginale se folosesc ca tratament în diverse patologii genitale. Ele au forma ovală, sunt solide și devin lichide după ce sunt introduse în vagin, odata ce ating temperature corpului. Ele se introduce fie direct cu degetele curate, fie există aplicatoare speciale. 

Este recomandat ca ovulele să fie păstrate la rece pentru a fi evitată topirea acestora, iar utilizarea lor să fie făcută seara înainte de culcare. Menstruația nu reprezintă o contraindicație în folosirea ovulelor.

Ovulele intravaginale au mai puține efecte secundare decât medicamentele administrate pe cale orală, deoarece acteste se absorb local și au effect strict asupra zonei genirale.

Ovulele pot fi folosite, în funcție de substanțele pe care le au în compoziție, pentru:

  • Uscăciune vaginală
  • Infecții vaginale
  • Înainte de intervenții chirurgicale
  • Contracepție 

Ovulele utilizate pentru uscaciunea vaginală sunt fie pe bază de hormoni, fie pe bază de vitamina E sau acid hialuronic, chiar pe bază de plante (gălbenele, aloe vera). Este bine cunoscut faptul că majoritatea femeilor aflate la vârsta menopauzei se confruntă cu uscăciunea vaginală, iar aceste ovule sunt destinate ameliorării simptomatologiei prin menținerea nivelului de umiditate vaginală și a nivelului optim PH.

Ovulele destinate infecțiilor vaginale sunt antifungice, destinate infecțiilor cu Candida Albicans în special sau destinate tratamentului vaginitelor ca în cazul dereglării florei vaginale și a PH-ului vaginal. Desigur că există și ovule cu o compziție mai complex care sunt țintite în tratamentul antibacterian. Tratamentul durează de regulă între 3 și 14 zile, în unele cazuri fiind asociat și cu tratamentul medicamentos. Există și ovule care se găsesc la farmaciile naturiste be bază de acid boric, ce se adresează tot infecțiilor fungice. Acestea se cumpără fără rețetă medical și sunt în general adresate femeilor care au infecții fungice recidivante, rezistente. 

Oxistă situații în care ovulele sunt recomandate înaintea unor intervenții chirurgicale, în scop preventive, pentru profilaxia vaginitelor sau cervicitelor.

În cazul ovulelor contraceptive, acestea crează la nivelul colului uterin, mai precis a orificiului cervical extern, o spumă care imobilizează și neutralizează spermatozoizii. Pentru a folosi aceste ovule la maxima lor eficiență, acestea trebuie introduce în vagin cu minim 10 minute înainte de contactul sexual.

____

Acest articol a fost scris de catre Dr. Diana Mihai si Dr. Diana Pomana.

Programeaza o consultatie la Ladies Excellence Clinic by Dr. Diana Mihai pe Bd. Dacia nr.19, Piata Romana, Bucuresti.

Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?