Monitorizarea sarcinii
Asistarea la nastere
Despre sarcina
Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unui cuplu. Insa pentru siguranta bebelusului, un medic ginecolog trebuie sa fie alaturi de voi in aceasta perioada, pentru a urmari evolutia si a va recomanda pas cu pas tot ceea ce este necesar sa stiti si a va raspunde la intrebarile ce apar pe parcurs.
IMPORTANT de stiut pentru viitoarele mamici este faptul ca majoritatea analizelor se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. In plus, pentru cele din Bucuresti, exista Voucherele Materna, care le deconteaza 2.000 ron pentru analizele sau ecografiile care nu sunt gratuite (citeste mai jos detaliile privind conditiile de acordare).
Etapele monitorizarii unei sarcini
- TRIMESTRU 1:
Pacientelor le este recomandat la inceputul sarcinii:
– analize de sange (hemoleucograma, coagulograma, grup de sange si Rh, biochimie, hormoni tiroidieni), examen urina, secretie vaginala si examen Babes-Papanicolau (pentru a evalua starea de sanatate a mamei si depistarea eventualilor factori de risc din sarcina, ce vor necesita o monitorizare mai atenta);
– Dublu Test la 12-14 saptamani sau ADN fetal liber din sangele matern (pentru a evalua riscul de anomalii fetale);
– Morfologie Trimestru 1 (o ecografie detaliata, ce va vizualiza fiecare organ al fatului (creier, inima, membre, fata, rinichi, organele genitale, circulatia normala a sangelui, etc);
– TORCH: evaluarea unor infectii, care ar putea determina malformatii fetale – Toxoplasma, Rubeolla, Citomegalovirus, Herpes virus, + Virus Varicelo-Zosterian, Rujeolla. - TRIMESTRUL 2:
– repetarea analizelor uzuale;
– Morfologie Trimestrul 2: depistarea eventualelor malformatii, care nu erau vizibile in trimestrul 1, evaluarea fiecarui organ fetal in parte si a circulatiei sangelui;
– Test de toleranta la glucoza – cu 75 g glucoza (pentru a depista riscul de diabet gestational). - TRIMESTRUL 3:
– repetarea analizelor uzuale;
– Morfologie Trimestrul 3: depistarea eventualelor malformatii, care nu erau vizibile in trimestrul 2, evaluarea fiecarui organ fetal in parte si a circulatiei sangelui;
– consult preanestezic, in caz de indicatie de nastere prin cezariana;
– test non stres – monitorizare cardiotocografica a batailor cordului fetal si a tonusului uterin.
SA NU UITAM faptul ca pe parcursul sarcinii trebuie monitorizata tensiunea arteriala, greutatea pacientei si miscarile fetale.
Pentru o sarcina linistita, va astept la o consultatie inca de la primele semne de sarcina: intarzierea menstruatiei (amenoreea), test de sarcina pozitiv sau B-HCG pozitiv.
Monitorizarea ecografica a sarcinii
Cand se recomanda ecografiile „speciale” in sarcina si ce putem afla?
- Prima ecografie este cea de depistare a sarcinii, ce confirma un test de sarcina pozitiv. Aceasta se recomanda dupa 2-3 saptamani de amenoree (lipsa menstruatiei), pentru a se putea vizualiza embrionul, bataile inimii si primele semne ca sarcina se dezvolta normal.
- Urmatoarea ecografie este Morfologia Fetala 1, ce se efectueaza intre saptamanile 11-14 de sarcina. Aceasta ecografie va furniza o multitudine de informatii, printre care si bataile inimii fatului, normalitatea anatomica, posibile modificari anatomice, asociate cu fetii bolnavi de Sindromul Down, Edwards, Turner, Patau si multe altele.
- In saptamanile 18-22 de sarcina se recomanda Morfologia Fetala 2, ce poate confirma inclusiv sexul copilului, alaturi de evaluarea vascularizatiei, a lichidului si a placentei.
- O alta ecografie va fi indicata in timpul ultimului trimestru de sarcina, in jur de 32 de saptamani. Morfologia Fetala 3 evalueaza daca fatul a crescut in mod corect si daca se incadreaza in limite normale. Medicul va masura, printre altele, circumferinta capului si lungimea femurului copilului si va confrunta masuratorile cu valori standard.
❤️ Esti gravida cu domiciliul in Bucuresti? Beneficiaza de 2.000 LEI gratuit pentru ecografiile sau analizele din timpul sarcinii!
Condiții de acordare a VOUCHER-ULUI MATERNA, IN VALOARE DE 2.000 LEI:
Se acorda beneficiarilor care au domiciliul stabil de cel putin 6 luni, in Municipiul Bucuresti, inainte de depunerea cererii sau viza de resedinta, sub rezerva aceleiasi conditii: minim 6 luni in Municipiul Bucuresti.
- Programul Voucher Materna se adreseaza doar femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului, pentru cele care au nascut se acorda stimulentul pentru nou – nascut (conditii de acordare si alte informatii gasiti in sectiunea Stimulente Financiare – Stimulent Nou-Nascut).
- Adeverinta emisa de catre medicul ginecolog, care atesta varsta biometrica a sarcinii, trebuie sa fie eliberata cu cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului, pentru gravidele care depun initial dosarul. In cazul gravidelor care depun doar completarea pentru transa a II-a, adeverinta trebuie sa fie eliberata de maxim 30 zile calendaristice.
- Certificatul fiscal emis de catre DITL de sector prin care se atesta lipsa datoriilor fata de bugetul local sa fie eliberat de maxim 30 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului.
- Conform Regulamentului de acordare a Voucherului Materna Bucuresti aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018, completat si modificat prin H.C.G.M.B. nr. 824/22.11.2018 incepand cu saptamana a 10-a de sarcina se acorda prima transa a voucherului in valoare de 1.000 de LEI, iar a doua transa in valoare de 1.000 de LEI se acorda incepand cu saptamana a 24-a de sarcina.
- La intrarea in saptamana a 24-a de sarcina, se revine cu o noua adeverinta de la medicul ginecolog in care se atesta varsta biometrica a sarcinii si o copie a ecografiei morfologiei de sarcina trimestrul II, dupa caz.
- Femeile gravide care depun initial dosarul incepand cu saptamana a 24-a de sarcina vor primi doar a doua transa a voucherului in valoare de 1.000 de LEI.
Cererile privind acordarea voucher-ului MATERNA se pot depune atât fizic, de luni până joi, între orele 9:00-15:00, cât și în format electronic, DOAR la adresa de e-mail voucher.materna@dgas.ro.
Str. Constantin Mille, nr. 10, sector 1, București
Autobuze: 122, 137, 138, 268, 336, 381,601, 783
Troleibuze: 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91
Metrou: staţia Universitate
Lista de preturi
UNDE puteti naste cu Dr. Diana Mihai?
Programeaza-te pentru o consultatie la
LADIES EXCELLENCE CLINIC
By Dr. Diana Mihai
Folositi butonul de mai jos pentru a face o programare online