Terapia  vampir sau PRP în ginecologie. Pentru ce afecțiuni este recomandată

 

Terapia PRP (Platelet Rich Plasma) sau „Terapia Vampir” face parte din tehnicile medicinei regernerative și a devenit din ce în ce mai utilizată și în cabinetele medicilor ginecologi. PRP este un concept relativ nou folosit in ginecologie, în România, care utilizează în scop terapeutic plasma proprie fiecărei paciente. Plasma este extrem de bogată în factori de creștere și substanțe care stimulează regenerarea și repararea țesuturilor precum și producerea locală de colagen. Tratamentul utilizează propria plasmă, care este injectată în țesuturile vulvare, vaginale, endometru sau ovare. Cum funcționează terapia PRP în ginecologie? Cum se realizează? În ce afecțiuni ginecologice se recomandă?  Aflăm de la dr. Diana Mihai, medic specialist obstetrică- ginecologie, intr-un interviu luat de mediazece.ro.

Media10: Ce este terapia PRP folosită în ginecologie? Ce trebuie să știe pacientele despre aceasta?

Dr. Diana Mihai: Este o formă de medicină regenerativă, prin care folosim sângele propriu al pacientei la care nu adăugăm medicamente sau chimicale sau orice din exterior și doar prin forța mecanică a centrifugării, folosind un protocol special, se produce concentrarea trombocitelor și activarea factorilor de creștere pe care noi îi extragem, îi separăm prin centrifugare, ulterior îi extragem și îi injectăm în zona pe care vrem să o tratăm.

„De 25 de ani avem studii care arată eficacitatea și siguranța tratamentului”

Media10: Știm că terapia PRP este o tehnică destul de nouă în ginecologie. Cât de des o utilizați în cabinetul dumneavoastră?

Dr. Diana Mihai: Nu este o tehnică nouă, ea este folosită în medicină încă din 1970. A început să fie utilizată pentru început în medicina sportivă pentru că ajuta sportivii în rupturi musculare, cu probleme osteo-articulare, să se regenereze mult mai repede. A fost folosită în hematologie, în stomatologie pentru implante dentare, pentru diverse proceduri ce aveau nevoie de regenerarea țesutului, iar în ginecologie se utilizează de aproximativ 25 de ani. În România este o procedură mai nouă. De 25 de ani avem studii care arată eficacitatea tratamentului și pe de altă parte siguranța acestuia. Nu poate fi considerată o terapie experimentală, pentru că avem multiple studii în literatura de specialitate și perioada de timp în care a fost utilizată este lungă. Eu utilizez aproape zilnic la diverse tipuri de paciente pentru că are o aplicabilitate foarte complexă și putem trata o gamă largă de afecțiuni.

PRP: Infertilitate. Cicatrici. Atrofie. Probleme de cuplu

Media10: Căror categorii de paciente este dedicată tehnica PRP?

Dr. Diana Mihai: Vorbim despre pacientele tinere care au născut și uneori au unele leziuni în urma nașterii sau cicatrici sau dureri în viața intimă și le pot ajuta cu tratamentul cu PRP. Pe de altă parte, pacientele cu infertilitate pot beneficia de tratamentul cu PRP la nivelul endometrului și îmbunătățim rata de implantare a embrionilor atât la sarcinile pe care vrem să le obținem spontan, cât și în cazul sarcinilor pentru care facem tehnici de reproducere umană asistată. Și nu în ultimul rând, femeile la menopauză beneficiază de această terapie deoarece odată cu apariția menopauzei se produc modificări hormonale, scade cantitatea de estrogen și apare uscăciunea vaginală, atrofia și această patologie care este fiziologică totuși, poate fii tratată tot printr-o metodă de medicină regenerativă, prin sângele propriu al pacientei, prin acest PRP, în mod natural. Există și paciente care se plâng de probleme în viața de cuplu, cum ar fi lipsa sensibilității la contactul sexual, lipsa orgasmului și nu exista o metodă terapeutică pentru ele. Nu există tratamente medicamentoase, ovule, creme pentru îmbunătățirea acestui aspect important în viața oricărui cuplu și prin tratamentul cu PRP, atât pacientele, cât și partenerii acestora sunt foarte fericiți și au îmbunătățiri remarcabile.

Media10: Cum se realizează? Este o procedură dureroasă?

Dr. Diana Mihai: Se realizează cu cremă anestezică și în 90% din cazuri pacienta nu simte absolut nimic. Adică eu încep să fac tratamentul și vorbesc cu pacienta, o țin de vorbă și ea mă întreabă: „Doamna doctor, nu începeți totuși să faceți procedura?”, iar eu îi răspund că aproape termin. Știu că pare puțin înfricoșător să te gândești că vei injecta ceva în zona intimă, și eu aveam emoții la primele paciente când făceam această procedură. Îmi era teamă să nu le doară pentru că vreau ca pacientele mele să nu simtă absolut nicio durere, dar văzând că ele spun că nu este dureros și nu simt nimic neplăcut, am înțeles că așa cum spune și literatura de specialitate, așa este și în viața reală. Nu este o procedură dureroasă. Unele paciente, cam 50% au într-adevăr un disconfort sau o durere în anumite puncte, ca la o injecție pe care o facem intramuscular sau un vaccin. Este doar o durere care durează câteva secunde, dar majoritatea pacientelor nu simt acest lucru.

Media10:  Cum funcționează această tehnică și în ce cazuri se apelează la ea?

Dr. Diana Mihai: Tratamentul PRP mai este cunoscut și sub denumirea de terapia vampir. De unde această denumire? Practic, se folosește sângele pacientei care se recoltează printr-o puncție venoasă simplă ca atunci când se recoltează analize uzuale de sânge, dar important este modul prin care îl preparăm apoi printr-o centrifugare sau două în funcție de patologia pe care dorim să o tratăm și produsul astfel obținut este injectat în zona problemă. Este bine de știut că în momentul în care vă loviți sau vă tăiați la un deget sau vă accidentați, orice traumatism care are loc, în mod fiziologic, trombocitele și factorii de creștere, de reparare vin la locul care a fost traumatizat pentru a îl trata. Același lucru îl facem și noi injectând acești produși concentrați și activați la locul pe care noi îl dorim să îl îmbunătățim. Astfel putem să vindecăm o rană care poate fi produsă după naștere spre exemplu, o leziune, putem trata o cicatrice care s-a produs după nașterea naturală sau după nașterea prin cezariană, putem îmbunătăți calitatea mucoasei vaginale la femeile aflate la menopauză, putem trata paciente care au episoade recurente de cistite neinfecțioase, practic au simptome de infecție urinară, cu dureri la urinare, cu micțiuni frecvente  dar în urma analizelor nu se găsesc a fi niște bacterii. În acest caz, terapia PRP vindecă zona respectivă și pacienta nu mai are aceste dureri și disconfort. Putem trata pacientele care au dureri la contactul sexual. Sunt multe femei care experimentează acest lucru și nu îl raportează deoarece nu cred că există vreun tratament. Mai folosesc din când în când diverse creme, ovule, dar fără a avea rezultate semnificative. Tratamentul cu PRP vindecă zona acesteia și astfel pacienta va avea o viață de cuplu normală. Aceste dureri apărute în relația de cuplu pot fi în urma unei sarcini, în urma nașterii, odată cu instalarea menopauzei sau pur și simplu pacienta poate să le aibă din totdeauna. După ce am exclus o infecție vaginală prin diverse teste și analize, putem să tratăm durerea prin această vindecare a mucoasei cu tratamentul PRP. Nu în ultimul rând, un subiect important este cel al lipsei orgasmului. Este un subiect tabu în România și pacientele nu apelează la medic pentru această patologie, dar uneori au și dreptate pentru că de multe ori nu este cunoscut faptul că această problemă se poate îmbunătăți. Prin tratamentul cu PRP injectat la nivelul clitorisului sau la nivelul punctului G, pacienta poate avea o viață de cuplu normală.

„Este un tratament fără riscuri asociate”

Media10: Pe lângă beneficiile acestei terapii există totodată și riscuri?

Dr. Diana Mihai: Având în vedere că este un tratament natural în care doar folosim sângele propriu pe care îl activăm doar mecanic prin centrifugare, deci nu îi adăugăm chimicale sau medicamente, sau orice alte substanțe din exterior, este un tratament perfect natural și fără riscuri asociate.

„Este recomandat ca înainte de procedură să se efectueze analize de sânge”

Media10: Pot exista contraindicații atunci când ne gândim să recurgem la această terpie?

Dr. Diana Mihai: Înainte de efectuarea acestui tratament sunt necesare analize de sânge cum ar fii analize pentru depistarea virusului hepatitei B, C, al virusului HIV sau al Sifilisului. În cazul în care acestea sunt prezente, nu vom efectua această terapie. Un alt aspect important este că nu putem folosi acest tratament în momentul în care pacienta are o infecție genitală sau urinară. Ele trebuie excluse înainte de tratament pentru că automat, în momentul în care există niște germeni și noi folosim un ac prin care injectăm ceva în locul respectiv, există riscul de a se produce o infecție. Nu există risc de sângerare deoarece folosim ace foarte subțiri și riscul de hematom de asemenea nu este, nu este riscul de a perfora vreun vas de sânge, de a porni o hemoragie deoarece injectăm superficial la nivelul mucoasei și la nivelul dermului dacă utilizăm tratamentul pentru cicatrici. Nu vom ajunge în profunzime cu acest produs. Dacă pacienta este cunoscută cu herpes vaginal, tratamentul cu PRP, având în vedere că el stimulează celulele de la nivelul la care îl injectăm, pacienta va trebui să ia înainte și după procedură tratament antiviral cu aciclovir pentru a nu trezi acest virus care rămâne la locul respectiv. De asemenea, nu putem trata cu PRP paciente care au cancer în acel moment indiferent de zona în care acesta este localizat deoarece produce modificări sistemice în organism. Este recomandat ca înainte de procedură să se efectueze analize de sânge cum ar fii o hemoleucogramă și o coagulogramă pentru a exclude diverse hematopatii care ar contraindica tratamentul cu PRP. Tratamentul nu se poate realiza la pacientele care sunt la menstruație. Așteptăm să treacă menstruația și apoi facem procedura.

Media10: Pot să apară complicații în urma procedurii?

Dr. Diana Mihai: Pacienta nu va avea niciun fel de durere sau senzație neplăcută în urma procedurii, decât poate un disconfort minor timp de 30-60 de minute. La 10% dintre paciente se întâlnește acest fenomen.

„Pacienta nu trebuie să ia înainte de tratament antibiotice sau alte medicamente care ar putea să afecteze calitatea sângelui”

Media10: Este necesar ca pacientele să aibă o rutină specifică înainte de procedură?

Dr. Diana Mihai: Da, având în vedere că folosim sângele propriu al pacientei, acesta trebuie să fie curat. Pacienta nu trebuie să ia înainte de tratament antibioice sau diverse alte medicamente care ar putea să afecteze calitatea sângelui. Nu trebuie să ia cu 7 zile înainte de procedură și 7 după medicamente din clasa antiinflamatoarelor, corticosteroizieni sau nesteroizieni, cum ar fii nurofen, ibuprofen, pentru că acestea inhibă procesul pe care noi dorim să îl activăm cu PRP-ul. Este important ca înainte de procedură, pacienta, cu o zi înainte să bea cam 2-3 litri de apă și la fel cam 2-3 litri și în ziua cu tratamentul.  Este bine ca în ziua procedurii să nu fumeze și să nu consume cafea sau produse pe bază de ceai verde și câteva zile înainte de procedură și după să urmeze o dietă echilibrată bazată în special pe fructe, legume și alimente sărace în grăsimi.

Media10: Ce reguli trebuie să respecte după efectuarea terapiei PRP?

Dr. Diana Mihai: Este bine ca două zile după procedură pacienta să nu facă un efort fizic intens și de asemenea, după procedură cam 3-4 zile să nu aibă contact sexual, să nu facă băi în cadă, adică are voie să facă duș, să nu meargă la saună, piscină, jacuzzi. Bineînțeles, pacienta nu trebuie să pună nimic în interiorul vaginului, cum ar fi ovule sau alte tratamente, să nu utilizeze după procedură antiinflamatoare de tip ibuprofen, nurofen. Dacă are o durere de cap spre exemplu, sau orice altă durere, poate să utilizeze paracetamol.

Media10: Este nevoie de mai multe ședințe de tratament?

Dr. Diana Mihai: În funcție de problema pacientei, pot fii necesare un număr variat de tratamente. Pacientele simt îmbunătățire după prima ședință, dar de exemplu dacă au o cicatrice importantă după naștere sau au dureri în viața de cuplu de mulți ani, sau nu au experimentat niciodată senzația de a avea orgasm, automat că nu putem să tratăm miraculos aceste probleme care au durat de ceva ani printr-o singură ședință de tratament. În funcție de gradul severității patologiei pacientei, în funcție de rezultatul pe care dorim să îl obținem, pot fi necesare mai multe ședințe, două, trei, patru. Ele se realizează la distanță de 4-6 săptămâni, lăsăm organismul să treacă prin procesul acesta de vindecare și de regenerare pe care noi îl stimulăm prin aplicarea PRP și evaluăm după 4-6 săptămâni cum se simte pacienta. În funcție de gradul de îmbunătățire pe care ea îl are, putem să facem încă un tratament cu PRP. Important este ca mereu să discutăm cu pacienta și să o întrebăm cum se simte. Fiind o metodă de medicină regenerativă, depinde de capacitatea organismului nostru de a reacționa. Din acest motiv nu putem să știm 100% în cât timp vom obține efectul dorit. Pot să vă spun că cel puțin 90% dintre pacientele mele au avut rezultatul dorit cam după 2 ședințe de tratament. Mai am și paciente cu probleme mai complicate care au necesitat 3-4 ședințe pe care le-am efectuat la 2 luni distanță.

Media10: Este această procedură una costisitoare?

Dr. Diana Mihai: În alte țări această procedură este acoperită de Casa de Asigurări. După cum știm, în România multe proceduri nu sunt acoperite de Casa de Asigurări atât timp cât nu reprezintă o urgență sau o problemă majoră a sănătății. Dacă pacienta se plânge de dureri la urinare sau disconfort în viața de cuplu, sau cicatrici care o deranjează pe ea funcțional sau estetic, nu este considerat că este neapărat necesar să fie tratat acest lucru astfel încât nu este o procedură acoperită de CAS. În schimb, pacienta știe că aceste dureri sau disconfort pe care ea le experimentează zi de zi în viața ei, îi afectează calitatea vieții și de aceea pentru ea este important să le facă. Tratamentul este în jur de 200 de euro/ ședința. Depinde de clinică, în funcție de prețurile fiecăruia. Mai depinde de problema pacientei și de cantitatea de plasmă care va fi necesară să fie preparată și să fie injectată. Aceste lucruri se stabilesc în urma unei consultații. În momentul în care vezi pacienta și discuți cu ea și vezi despre ce este vorba, se poate stabili un plan de tratament personalizat.

Vrei sa stii mai multe despre Estetica Intima?