Tratamentul de fertilitate pentru sindromul ovarelor polichistice cu metformin (Glucophage)
Cum este utilizată metformina pentru ovarele polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o cauză frecventă de anovulație și infertilitate la femei. Aceste femei nu ovulează (eliberează ouă) în mod regulat și, prin urmare, au perioade menstruale neregulate.
Ovarele au multe chisturi mici (2-7 mm diametru) numite foliculi antrali, conferind ovarelor un aspect caracteristic „polichistic” (multe chisturi) la ecografie.
O metodă relativ nouă de tratare a problemelor de ovulație la femeile cu boală ovariană polichistică este utilizarea unui medicament oral numit metformină (numele de marcă este Glucophage).
Metformina a fost folosită în mod tradițional ca medicament oral pentru a ajuta la controlul diabetului. Apoi, un doctor inteligent și-a dat seama că tratamentul cu metformină a sindromului ovarelor polichistice poate fi foarte eficient.
Dacă Glucophage singur nu duce la ovulație și sarcină, folosim adesea:
- Clomid și metformin împreună pentru a induce ovulația
Dacă terapia combinată nu este eficientă, putem încerca:
- Letrozol pentru inducerea ovulației
- Sau, treceți la hormonul FSH injectabil
- Sau, fertilizarea in vitro, FIV pentru PCOS
- Utilizarea metforminei cu tratament FIV
De asemenea, folosim Glucophage la femeile care trec prin fertilizare in vitro pentru PCOS și pentru cele cu un număr foarte mare de foliculi antrali – dacă ovarele lor sunt „polichistice” prin ultrasunete.
Constatăm că unele femei cu ovare polichistice răspund cu un răspuns „mai lin” la medicația injectabilă FSH dacă au luat Glucophage.
Riscuri și efecte secundare ale metforminei / Glucophage
La aproximativ 25% dintre femei, Glucophage provoacă reacții adverse care pot include disconfort abdominal, crampe, diaree și greață. Efectele secundare pot fi suficient de severe pentru a determina femeia să oprească tratamentul cu Glucophage. Nu avem cunoștință de complicații grave rezultate în urma tratamentului cu Glucophage.
Un alt medicament oral utilizat pentru diabet, numit troglitazonă, a fost asociat cu insuficiență hepatică și deces în cazuri rare. Acest lucru a fost mediatizat în emisiunile de televiziune, în ziare etc. Aceste probleme nu au fost asociate cu utilizarea metforminei pentru sindromul ovarelor polichistice.
Procesul de tratament pentru luarea metforminei
Teste de laborator (de sânge) care se fac uneori înainte de începerea tratamentului cu metformin:
LH, FSH, estradiol, DHEAS, testosteron, 17-OHP, prolactină, hormon de stimulare a tiroidei (TSH), teste ale funcției renale (BUN, creatinina) și teste ale funcției hepatice (AST, ALT și LDH).
Unii medici vor efectua nivelul de zahăr din sânge și de insulină de jeun pentru a calcula raportul glucoză la insulină. Aceasta este o măsură a rezistenței la insulină, care este prezentă la unele femei cu boală ovariană polichistică.
Când să aveți act sexual
- Pacienții trebuie să fie consiliați cu privire la posibilitatea de apariție a ovulației și necesitatea de a avea un act sexual regulat (aproximativ la fiecare 2-3 zile) pentru a maximiza șansele de sarcină.
- Femeile ar trebui să țină calendare menstruale, înregistrând zilele de sângerare menstruală și actul sexual
Tratați sindromul ovarelor polichistice cu Glucophage / Metformin în monoterapie Dozare și protocol de metformin
Metformina este luată într-o doză pe care femeia o poate tolera. Majoritatea oamenilor pot tolera 500 mg de trei ori pe zi, dacă ajung treptat la acea doză.
- Începem cu metformină la 500 mg o dată pe zi, creștem la 500 mg de două ori pe zi după o săptămână, apoi la 500 mg de 3 ori pe zi după încă o săptămână.
- Dacă doza de 3 ori pe zi nu poate fi tolerată din cauza efectelor secundare, rămânem pe doza de două ori pe zi.
- Cea mai eficientă doză de Glucophage pentru PCOS este în general de 500 mg de 3 ori pe zi.
- Adăugați clomifen la regimul de tratament cu metformină
- Dacă metforminul nu are ca rezultat ovulație și perioade regulate, următorul pas este adesea adăugarea de clomifen la regim.
- Tratament cu Clomid și Metformin împreună pentru PCOS
Alte opțiuni de tratament
Dacă combinația de metformină și clomifen nu duce la ovulație, atunci trecem la alte opțiuni. De obicei, procedăm cu unul dintre următoarele tratamente pentru a ajunge la sarcină:
- Hormon FSH injectabil pentru tratamentul PCOS
- Tratamentul FIV pentru PCOS
- Femara (Letrozol) pentru tratamentul PCOS
Scăderea în greutate și tratamentul sindromului ovarelor polichistice și șansele de sarcină
Unele femei vor avea sindromul ovarelor polichistice și perioadele menstruale neregulate sau absente, indiferent de greutatea lor. Alții dezvoltă sindromul ovarelor polichistice atunci când se îngrașă prea mult. Este posibil ca aceste femei să reia ovulația regulată dacă pot reveni la greutatea la care ovulau anterior.
Deși medicii nu consideră că pierderea în greutate este un „tratament”, aceasta poate restabili fertilitatea sau facilita tratamentul pentru infertilitate, făcând organismul mai receptiv la medicamentele pentru fertilitate.
- Pierderea în greutate îmbunătățește ratele de succes în sarcină pentru femeile cu PCOS
- Scădeți greutatea pentru a crește rata de succes. Mai multe despre greutate și indicele de masă corporală care afectează fertilitatea
Rezultate studii clinice
Conform studiului „Metformin în doză mică îmbunătățește rata sarcinii la repetătorii FIV fără sindromul ovarului polichistic: indicația și mecanismul acesteia”, care poate fi citit in intregime pe acest link, s-au descoperit urmatoarele rezultate:
Studiul I: Dezvoltarea foliculară și calitatea embrionului au fost îmbunătățite semnificativ cu metformină. Rata sarcinii în curs de desfășurare a fost semnificativ mai mare cu metformină (30% în 33 de cicluri) decât în FIV anterioară (1,9% în 104 cicluri) sau martori potriviți (6,1% în 33 de cicluri). Sarcina în curs de FIV cu metformină a fost prezisă cu o sensibilitate de 0,90 și o specificitate de 0,91 de către DS, utilizând pragul optim de 0,6647.
Studiul II: Rata sarcinii în curs a fost semnificativ mai mare la femeile cu DS peste 0,6647 cu metformină (56% la 18 femei) decât la cele cu DS sub 0,6647 cu metformină (14% la 80 de femei) și la cele cu DS peste/sub 0,6647 fără metformină (20% și 15% la 15 și, respectiv, 86 de femei).
CONCLUZIE: Dozele mici de metformin îmbunătățesc rata sarcinii la cei care repetă FIV fără PCOS, cel mai probabil prin scăderea rezistenței la insulină. Indicația sa poate fi decisă prin DS calculată din nouă parametri legați de rezistența la insulină înainte de metformină.